Här är påvens mörka förflutna

Publicerad 2013-03-14

Rio de Janeoiro/Stockholm. Den nye påven har anklagats för delaktighet i militärjuntans kidnappning av två jesuitpräster hemma i Argentina.

Han ska också ha vänt sig starkt emot homoäktenskap:

– En destruktiv attack mot Guds plan, sa Franciskus för tre år sedan.

Den nya påvens namn tillkännagavs i går kväll – Jorge Mario Bergoglio, 76 från Argentina. Han föddes i Argentina den 17 december 1936 och har valt namnet Franciskus.

Gillas av högern

Franciskus är medlem av Jesuitorden och var trots sin höga ålder en av favoritkandidaterna inför påvevalet – han ska ha varit den som kom närmast Benedictus i omröstningen vid det förra valet.

Bland de konservativa i Argentina hyllas beskedet att Buenos Aires ärkebiskop blir Latinamerikas förste påve.

Jorge Mario Bergoglio är omtyckt av högern i landet eftersom han hjälpte till att trycka tillbaka vänstervågen inom den katolska kyrkan på sjuttiotalet.

Då försökte de så kallade befrielseteologerna att störta militärdiktaturerna och skapa bättre fördelning mellan rika och fattiga. Det gillades inte av landets generaler och konservativa präster.

Det var också då som Franciskus misstänks för att ha begått brott mot mänskliga rättigheter, enligt hans kritiker.

Misstänks för kidnappning

Han anklagas bland annat för att 1976 ha hjälpt militären att kidnappa två jesuitpräster som misstänktes ha vänsteråsikter.

Franciskus har nekat till anklagelserna, men flera inom jesuitorden har lämnat vittnesmål som stärker misstankarna.

Den nye påven anses också kontroversiell av Buenos Aires moderna medelklass efter att ha uttalat sig nedsättande om homosexuella.

År 2010, när han var ärkebiskop i Buenos Aires, ska ha kallat förslaget om homoäktenskap för ”en destruktiv attack mot Guds plan”.

Och när Argentinas regering för några år sedan öppnade upp för en diskussion om homosexuella par skulle få adoptera barn sa han att ”det vore en diskriminering mot barnen”.

”Förstår inte”

Beskedet om att det blev en argentinsk påve gillas inte i Brasilien.

– Jag förstår inte varför de väljer en konservativ påve igen, säger Sandra Martins, lärarinna, till Aftonbladets utsände.

Hon hade i stället hoppats São Paulos ärkebiskop, 63-årige Odilo Scherer. Han anses stå för en modernare syn på kyrkans roll i samhället och var favorittippad.

– Han har inget kontroversiellt förflutet, säger Sandra Martins.

Andra brasilianare stannar till vid tv:n som hänger ovanför kafédisken och skakar på huvudet: än en gång har det land med flest katoliker blivit snuvat på uppdraget att leda kyrkan mot en liberalare hållning.

– Det känns som om Vatikanen gillar de stränga och hårda kardinalerna. Jag tror inte att kyrkan kommer att moderniseras med honom, säger Sérgio Carvalho.