Tillbaka till (S)amtiden
Publicerad 2014-06-16
Här är veteranerna som kan bli aktuella för en S-ledd regering
Margot Wallström har redan sagt att hon vill tillbaka till politiken.
Men i kulisserna finns fler S-kändisar som kan bli aktuella för nya uppdrag inom partiet.
– Både Löfven och Magdalena Andersson saknar erfarenhet från att sitta i regering. Två-tre namn kan komma tillbaka, säger en S-källa.
Under Stefan Löfvens ledning har Socialdemokraterna utnämnt sig till ”Framtidspartiet”. Men om S vinner valet i höst kan det också bli en del inslag av dåtid i en kommande regering.
Enligt personer som Aftonbladet talat med kan några som tidigare haft ledande positioner i S återkomma. Tidigare har Magdalena Andersson, nu ekonomisk-politisk talesperson, Jan Larsson, valgeneral, och Hans Dahlgren, partikassör, lockats tillbaka.
Sugen på nya uppdrag
Varken Stefan Löfven eller Magdalena Andersson har varit ministrar tidigare. Inte heller gruppledaren Mikael Damberg har denna erfarenhet.
Margot Wallström har varit både minister och EU-kommissionär. Hon har redan deklarerat att hon är sugen på nya politiska uppdrag, helst inom miljö- och klimatområdet. Men hon har inte sagt att hon vill bli minister.
– Ingen skulle bli förvånad om hon skulle komma tillbaka och ingen skulle ha något emot det, säger en källa inom S.
Flera personer som Wallström tidigare jobbat nära kan också bli aktuella. Bland dem, som partikamraterna ofta nämner, finns tidigare partiledarna Mona Sahlin och Göran Persson.
Att Sahlin återkommer anses som mest sannolikt. Enligt uppgift tackade hon i våras nej till arbete utomlands.
”Ska vinna valet först”
– Hon blev erbjuden jobbet som ambassadör i Chile, säger en källa i Alliansregeringen.
S-ledaren Stefan Löfven vill inte spekulera.
– Jag säger som förut, det delas inte ut några ministerposter över huvud taget. Vi ska vinna valet först, det är fokuset nu. Sedan ska vi fundera på det andra, säger han.
Socialdemokrater det spekuleras om
Göran Persson, 65, före detta partiledare och statsminister.
Gör i dag: Konsult, styrelseproffs och bonde.
På partikamraternas önskelista: Att Persson ska göra en Bildt, det vill säga återkomma till politiken och ta jobbet som utrikesminister. Hans breda kunskaper från många år i toppolitiken och ett omfattande kontaktnät är bland det som framhålls.
Säger själv: Har inte gått att nå.
Mona Sahlin, 57, före detta partiledare och minister.
Gör i dag: Styrelseproffs. Ville leda FN-organet ILO men fick inte jobbet. Har enligt källor i Alliansen avböjt att bli ambassadör i Chile.
På partikamraternas önskelista: Att Sahlin ska återkomma och ta matchen mot Sverigedemokraterna. Hon anses ha stor potential att locka nya svenskar till partiet och nämns i roller som ansvarig för integrations- och migrationsfrågor.
Säger själv: Har inte gått att nå.
Pär Nuder, 51, tidigare bland annat finansminister och Göran Perssons närmaste man.
Gör i dag: Konsult, rådgivare och egen företagare.
På partikamraternas önskelista: Finns bland dem som nämns oftast, anses mycket kunnig. Samtidigt kontroversiell eftersom han i dag sägs ha en aktieportfölj som skulle kunna göra det besvärligt för honom som minister.
Säger själv: ”Jag har fått frågan förr. Men nej.”
Thomas Bodström, 52, före detta justitieminister och fotbollsspelare.
Gör i dag: Advokat och författare.
På partikamraternas önskelista: Känd som en kryssmagnet inom S. Anses kunna locka yngre väljare. Nämns som justitieminister.
Säger själv: ”Jag vet att jag kommer komma tillbaka till politiken en dag. Men inte nu.”
Thomas Östros, 49, före detta minister, bland annat näringsminister och ekonomisk-politisk talesperson.
Gör i dag: Vd för Svenska Bankföreningen.
På partikamraternas önskelista: Anses lojal med partiet och kunnig i konsten att leda ett departement. Tänkbar i flera roller som har med pengar och ordning och reda att göra.
Säger själv: Avstår att kommentera.
Sven-Erik Österberg, 59, före detta biträdande finansminister och S-gruppledare i riksdagen.
Gör i dag: Landshövding i Norrbotten.
På partikamraternas önskelista: Den som skulle kunna samordna arbetet i en regering bestående av flera partier. Impopulär i partiets vänsterfalang efter avsättandet av Håkan Juholt.
Säger själv: ”För mig är det en ickefråga. Jag har ett förordnande som landshövding i Norrbotten till oktober 2018.”
Lars Danielsson, 61, före detta statssekreterare och Göran Perssons högra hand.
Gör i dag: Ambassadör i Sydkorea.
På partikamraternas önskelista: Nämns i olika roller, framförallt på utrikesområdet. Fick kritik efter tsunamikatastrofen och anses därför av vissa som tveksam.
Säger själv: ”Alltid försökt tillämpa principen att gilla det jag gör och ta ställning till eventuellt andra erbjudanden när de konkret ligger på bordet. Det gäller nu också.”