Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”För mig är det en förolämpning”

Publicerad 2014-09-08

Rosita Grönfors, ordförande i romska och resandes kvinnoförbund, är rejält upprörd efter att S-ledaren Stefan Löfven använt ordet ”zigenare” om romer i Sveriges radio.

Hon är inte längre säker på om S får hennes röst i riksdagsvalet, som hon först hade tänkt.

– Hur kunde han uttrycka sig så klumpigt? säger hon om partiledaren.

Rosita Grönfors, ordförande i romska och resandes kvinnoförbund, är rejält upprörd efter att S-ledaren Stefan Löfven använt ordet ”zigenare” om romer i Sveriges radio.

Rosita Grönfors arbetar på heltid för romska och resande kvinnors rättigheter i samhället, och har tidigare berättat i Aftonbladet om de gånger hon blivit diskriminerad på grund av att hon är rom.

Hon är både besviken och upprörd över Stefan Löfvens klavertramp i P4 Extra under måndagseftermiddagen, då han använde ordet ”zigenare”, ett skällsord för den romska minoritetsgruppen.

– Jag lägger hela min själ och tid på att prata om att vi romer ska inkluderas på samma villkor som alla andra. Och så sitter en offentlig person i radio och kallar oss zigenare. Vad sänder det för signal, och varför uttryckte han sig så klumpigt? frågar hon retoriskt.

Stefan Löfven bad snabbt om ursäkt för uttalandet.

– Jag vet faktiskt inte varför det blev så. Det är fel uttryck, det ska inte sägas över huvud taget, sa han.

Men Rosita Grönfors är inte säker på att det räcker.

– Någonstans i hans tankegång är vi kanske inte romer för honom, utan en zigenargrupp. Jag blir nedvärderad, arg, upprörd, för mig är det en förolämpning att bli kallad så. Extra mycket när en sådan här person använder ordet.

Hon hade bestämt sig för att rösta på Socialdemokraterna i valet, men nu är hon osäker.

– Jag blir lite tveksam nu, jag vet inte längre, säger hon.

Samtidigt hyllar hon Erik Ullenhag (FP), integrationsminister i regeringen, som hon arbetat tillsammans med för att ta fram en vitbok om övergrepp och kränkningar mot romer i Sverige under 1900-talet.

– Det är den enda minister jag mött som lyft de romska frågorna till den nivån där de är idag, säger hon.