Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

SVT-medarbetare döms av Högsta domstolen

Mildare straff för smuggling av flyktingpojke

Publicerad 2018-12-20

Journalisten Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare döms även av Högsta domstolen för människosmuggling - men straffet mildras.

– Vad jag är positiv till och glad för är att de ändrade påföljden. Inte för att samhällstjänst spelar någon roll i sak, men det skickar en viktig signal att de förstått att vi hade som syfte att hjälpa en pojke som befann sig i en nödsituation, säger Önnevall till TT.

I SVT-serien "Fosterland" skildrade de hur de 2014 valde att hjälpa en 15-årig flyktingpojke att ta sig från Grekland till Sverige.

Journalisten Fredrik Önnevall och två andra SVT-medarbetare döms även av Högsta domstolen för människosmuggling. Arkivbild.

Straffvärdet har minskat från två månaders fängelse till en månads fängelse i och med att Högsta domstolen (HD) dömer trion till villkorlig dom och 40 dagsböter i stället för 75 timmars samhällstjänst, som påföljden blev i tidigare instanser.

– Straffskalan måste vara annorlunda om man hjälpt någon av humanitära skäl, som i vårt fall en pojke i nödsituation. Och det måste synas i utfallet. Nästa fråga är ju varför det inte kan gå hela vägen till en friande dom när det enligt EU-direktiv finns möjlighet för ett humanitärt undantag, säger Önnevall.

"Närmast humanitärt"

Huruvida det handlat om människosmuggling av normalgraden eller om det ska ses som ett ringa brott är något som Högsta domstolen framför allt resonerat kring. HD anser att det i och för sig finns omständigheter som talar för att det skulle vara ett ringa brott, som att SVT-medarbetarna hade det som domstolen kallar "närmast humanitära skäl".

Domstolen konstaterar också att det var en engångsföreteelse, att det inte gjordes mot ekonomisk ersättning och att resan inte tycks ha varit planerad i förväg. Men att de reste genom ett stort antal andra länder där pojken kunde ha sökt asyl innan han kom till Sverige gör att domstolen ändå kommer fram till att det inte var ett ringa brott, utan ett brott av normalgraden.

Fredrik Önnevall säger att han inte ångrar sig med tanke på de fällande domarna.

– Det har jag aldrig gjort och det gör jag inte nu heller. Det var en pojke som i värsta fall riskerade livet, på väg att hoppa från ett lastbilsflak. Att vi med gemensamma krafter kunde undvika det känns jättebra, säger han.

TT: Vad har ni för kontakt med varandra i dag?

– Vi bor på olika orter så vi pratas vid i telefon och träffas när vi kan. Han pratar jättebra svenska och det är härligt att se att han försöker skaffa sig en väg in i livet genom någon sorts yrkesutbildning, säger Fredrik Önnevall.

SVT-medarbetarna informerade sina chefer först när pojken anlänt till Sverige, skriver HR- och kommunikationsdirektören Sabina Rasiwala på företagets blogg.

"På SVT är vi eniga med teamet om att de agerade utanför det journalistiska uppdrag de var utsända att göra", skriver hon.

"Komplikationer"

Efter noga övervägande bestämde sig SVT för att sända serien "Fosterland" och berätta historien som den utspelade sig, förklarar hon. Samtidigt medger hon att det finns komplikationer kring händelsen.

"Historien var en mycket viktig illustration av en av Europas största och mest brännande frågor. Och det andra alternativet – att inte sända – tyckte vi var att mörka det som faktiskt hände. Vi ville vara transparenta", skriver Sabina Rasiwala.

Hon betonar att det inte har varit en rättegång mot SVT som företag utan mot tre medarbetare. SVT har erbjudit sig att betala medarbetarnas advokatkostnader om det blir några kvar efter allmän rättshjälp, uppger HR- och kommunikationsdirektören.

"Vi har ett ansvar för dem eftersom vi valde att sända programserien där de skildrade vad som hände", skriver hon och påpekar att SVT inte tar ställning i skuldfrågan.

Medarbetarnas dagsböter ska inte betalas av SVT.