Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”De visste exakt vilka vi var”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-02

Svenskarna behandlades olika beroende på vilka de är: Dror förödmjukades mest

Mehmet Kaplan är helt säker på att den israeliska försvarsmakten visste allt om de tre kända svenskarna på fartyget Sofia.

Dror Feiler, Mehmet Kaplan och Henning Mankell.

De israeliska soldaterna visste exakt vilka de var.

Dror förödmjukades extra mycket. Och Henning Mankell slapp skriva på utvisningspappret eftersom soldaten gillade hans böcker.

”Mr Kaplan?” Mr Kaplan?” Riksdagsmannen Mehmet Kaplan (MP) hajade till. Hur kunde de maskerade elitsoldaterna på fartyget veta hans namn. Mitt i natten dessutom.

– Vi vill inte ha dig här. Men du är välkommen tillbaka på andra uppdrag, sa soldaten, berättar Kaplan för Aftonbladet.

Mehmet Kaplan är helt säker på att den israeliska försvarsmakten visste allt om de tre kända svenskarna på fartyget Sofia. Och de behandlades därefter.

Feiler fick stryk

För den israelkritiske konstnären Dror Feiler var det illa. Han behandlades som en förrädare.

– Dror är född i Israel och har gjort militärtjänsten där, men vägrade tjänstgöring i de ockuperade områdena. De var på honom extra mycket, säger Victoria Strand som var med på samma fartyg och landade på Arlanda sent i går kväll.

– Han har kritiserat Israels politik i sin konst. Det var han och hans fru Gunilla Sköld Feiler som skapade installationen på Historiska muséet – Snövit och sanningens vansinne.

– Han behandlades illa för att han är just Dror, säger Mehmet Kaplan.

När Dror vägrade att ge ifrån sig sitt pass om han inte fick ett kvitto kastade sig soldaterna över honom.

– De brottade ner honom, satte benen på hans rygg, bände bak armarna och tryckte ned hans ansikte i marken, berättar Kaplan.

När Dror tittade upp såg Victoria att han blödde från ansiktet och huvudet. Soldaterna band hans händer med hårdplastremmar och låste in honom i ett isolerat rum. När han frågade om de kunde lätta på handfängseln drog de åt hårdare, berättar Mehmet Kaplan.

Löpte gatlopp

En timme var Dror isolerad. När fartyget kom in till hamnen i Ashdod släpptes han ut med de andra. Men förödmjukelsen fortsatte.

– Vi fick vandra till bussen relativt ostörda men när det var Drors tur blev det gatlopp. Soldaterna knuffade och sparkade honom mellan varandra, framför alla människor. Sedan ställde de upp honom mot bussen och turades om att gå fram och dra honom i tofsen samtidigt som de skrattade rått. Det var ren gladiatorstämning, säger Mehmet Kaplan upprört.

– Hundratals soldater som bara hade en sak för ögonen – den här mannen vill vi skada öppet, fortsätter han.

Hur reagerade Dror?

– Han var sammanbiten men visade ingen rädsla, säger Kaplan.

Men särbehandlingen av de tre kända svenskarna slutade inte där. När de nådde interneringslägret fick varje aktivist välja mellan att skriva under ett papper och flygas hem eller sättas i fängelse och genomgå en rättsprocess i landet.

Men Henning Mankell slapp det valet. En av soldaterna hade nämligen Henning som idol.

– Han hade läst hans böcker och beundrade Henning så mycket att Henning aldrig behövde välja, säger Kaplan och börjar skratta. Det är så bisarrt. Då undrar man hur allvarligt de egentligen tyckte det vi gjort var?