”Vi måste försöka förstå motiven”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-10

Aftonbladets chefredaktör: Därför publicerar vi inte bilden på rondellhunden

Sju personer är gripna misstänkta för att ha planerat att göra verklighet av mordhoten mot den svenska konstnären Lars Vilks.

Skyldig till mordhotet är Abu Omar al-Baghdadi i Irak, ledare för terrornätverket al-Qaida. Han har utfärdat en belöning på 100 000 dollar för den som mördar Lars Vilks och en belöning på 50 000 dollar för den som mördar Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson.

Hoten är avskyvärda och kan inte nog tydligt fördömas. Det är uttryck för en syn på yttrandefrihet som aldrig kan accepteras.

Så långt är det lätt.

Bör vi försöka förstå vad som driver hoten?

Ja, definitivt. Jag tror det är mycket viktigare än att försöka förstå vad som drev Lars Vilks att kombinera ett svenskt folkligt uttryck som rondellhundar med ett porträtt av profeten Muhammed.

Det senare leder in i virriga diskussioner som handlar om ifall själva konsten egentligen är den debatt som pågår nu. Inte eventuella kvalitéer, eller brist på sådana, i själva teckningen. Det kan säkert vara ett underhållande tidsfördriv för de som går i gång på sådant som postmodernism.

Men klangbotten av främlingsfientlighet är för allvarlig för att unna sig ett sådant fokus i Vilks-frågan.

En enkel insikt

En viktigare uppgift nu är att förstå vilka krafter som använder en teckning som motiv till mord. Jag tror det börjar i en enkel insikt:

Al-Qaida förhåller sig till islam på samma sätt som Ku Klux Klan förhåller sig till kristendom.

Det är en människofientlig religiös extremism som driver mordhoten. Det är inte islam i sig eller muslimer i största allmänhet.

Att ansvariga utgivare i Sverige säger sådant har nog en poäng. Men det är också tämligen självklart.

Viktigare här hemma nu är svenska muslimska röster som försvarar yttrandefrihet och fördömer mordhot i Islams namn. Det betyder naturligtvis inte att man behöver gilla Vilks rondellhund. Bara försvara rätten att göra den och publicera den.

Svaren kan variera

Mot bakgrund av den dramatiska nyheten om gripandena i går ställde sig säkert alla svenska ansvariga utgivare frågan om Lars Vilks bild borde publiceras. Svaren varierar möjligen. Jag har kommit fram till att inte publicera den nu.

Bilden har i sig inget nyhetsvärde i dag. Den hade det 2007. Då publicerade Aftonbladet bilden på kultursidorna i samband med en kritisk artikel om Vilks fälla av Jan Guillou.

Att publicera samma bild nu skulle i stället bli en manifestation. Jag bedömer inte att en sådan manifestation skulle bidra med något konstruktivt.

Det skulle bara öka graden av konflikt och provokation i en situation som behöver upplysning, diskussion och eventuellt ett åtal för förberedelse till mord.

Läs mer:

Vilks upprörde en hel värld med sin teckning

Lars Vilks.

I september 2007 publicerade Nerikes Allehanda och flera andra svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. Vreden växte snabbt i den muslimska världen där det är en skymf att avbilda profeten. Hunden anses också vara ett orent djur. Flera länder protesterade officiellt, bland dem Egypten, Pakistan och Iran, liksom samarbetsorganet Islamska konferensen. Även på flera platser i Sverige, bland annat i Örebro, hölls demonstrationer.

Samma månad mordhotades Lars Vilks och i Irak utfäste den förmodade ledaren för al-Qaida, Abu Omar al-Baghdadi, en belöning på 100 000 dollar till den som dödar Vilks och 50 000 till den som dödar Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson. Vilks har sedan dess en egen kontaktperson inom polisen och Säpo har skyddat honom.

Reinfeldt.

Den 7 september tog statsminister Fredrik Reinfeldt initiativ till möten med svenska muslimska organisationer och med ett 20-tal ambassadörer från muslimska länder för att stilla ”den svenska Muhammedkrisen”. Reinfeldts tal om svensk yttrandefrihet lyckades mildra ambassadörernas ilska något och Sverige klarade sig undan den massiva kritik som drabbade Danmark vid Jyllandspostens Muhammedpublicering.

I februari 2008 beslagtog polisen en karta över konstnären Lars Vilks hus hos en terrorutpekad man.

I januari 2010 bröt sig en yxbeväpnad 28-åring in hos den danska Muhammed-tecknaren Kurt Westergaard. Sedan dess har säkerheten runt Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson höjts. Kurt Westergaard krävde i går att Vilks skydd stärks.

Samma månad fick Vilks ett telefonhot från Somalia av en person som talade svenska.

ANNONS