FN: Hjälp avbryts om inte säkerheten förbättras

TT-AP

Publicerad 2024-06-25 22.02

FN kräver att säkerheten förbättras för hjälparbetare i Gaza. Arkivbild.

FN kan komma att avbryta sina sina hjälpinsatser i Gaza om inte Israel bättre skyddar hjälparbetare i området. Det uppger två FN-tjänstemän för nyhetsbyrån AP.

Tjänstemännen säger att FN ”varnat” Israel för att hjälpinsatserna kan komma att dras in, om inte säkerhetsläget förbättras.

Kraven kommer efter flera uppmärksammade attacker mot hjälppersonal i Gaza, och FN uppger att fler än 250 hjälparbetare dödats i området sedan kriget bröt ut i oktober.

I ett brev, som skickats till israeliska myndigheter tidigare i juni, uppmanas Israel att bland annat göra det möjligt för FN-arbetare att direktkommunicera med israeliska styrkor för att undvika attacker. En direkt kommunikationsväg med den israeliska försvarsmakten har länge efterfrågats av flera organisationer.

FN har vid återkommande tillfällen krävt att Israel ska göra mer för att skydda hjälparbetare i Gaza, men något beslut om att avbryta hjälpinsatser har ännu inte fattats, enligt FN-tjänstemännen, som valt att vara anonyma.

Läget för hjälparbetare i Gaza anses ha förvärrats till följd av Israels offensiv i Rafah, där flera biståndsorganisationer baserade sin verksamhet. Samtidigt har organisationerna utsatts för ett ökande antal stölder och rån.

På tisdagen kom uppgifter om att en 33-årig läkare som arbetade på uppdrag av Läkare utan gränser dödats i ännu en attack i Gaza, enligt nyhetsbyrån NTB.