Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Säkerhetszon avslutad – hundratals visiterade

Emma Gate/TT

Publicerad 2024-06-19

Stadsdelen Hageby i Norrköping. Arkivbild.

Säkerhetszonen i stadsdelen Hageby i Norrköping, som pågått i två veckor, upphörde vid midnatt. 368 visitationer och 41 genomsökningar av bilar genomfördes. Inga skjutvapen eller sprängmedel har hittats.

Kristian Malzoff, nationellt införandeansvarig för säkerhetszoner hos polisen är nöjd.

– Vi har lyckats kyla ner en våldsspiral som skenade, säger han till TT.

Säkerhetszonen i Norrköping är den första i sitt slag. I två veckor har Hageby haft kraftigt ökad polisiär närvaro. Polisen har haft rätt att kroppsvisitera såväl vuxna som barn och söka igenom fordon utan en konkret brottsmisstanke.

– Jag är nöjd med att vi under de här veckorna inte har haft mer våldsdåd i Hageby. Området var kanske ett av de farligaste, inte minst med dubbelmordet som var något slags crescendo på brottsutvecklingen i Norrköping, säger han.

Skepsis inom polis

Det har funnits en skepsis inom polismyndigheten och tal om signalpolitik - att det här skulle skapa problem snarare än motverka, uppger Malzoff.

Han har hört kritik från poliser om att man inte hittat vapen trots närmare flera hundra visitationer. Och att det skulle vara ett misslyckande.

– Men jag ser det inte så. Boende i Hageby har som jag förstått det generellt varit positiva. Vi har varit duktiga på att kommunicera syftet med säkerhetszonen, hur det kommer gå till, hur en kroppsvisitation genomförs. Och det är klart att då kommer man som kriminell hålla sig därifrån, säger Malzoff.

Effektivt

Han tycker att verktyget har varit effektivt och är övertygad om att man kommer fortsätta att använda det.

Vilka kunskaper är värdefulla att ta med?

– Vikten av kommunikation. Att våra medarbetare som arbetar i zonen är tydliga med syftet, och att man ser det som en möjlighet att träffa medborgare som bor i det aktuella området.