Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Efter felsägningarna – Walz ger svar på tal

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2024-08-30 03.59

Tim Walz, vicepresidentkandidat för Demokraterna. Arkivbild.

Demokraternas vicepresidentkandidat Tim Walz har blivit viral för flera felsägningar, sedan han blev Kamala Harris parhäst.

Nu svarar han på kritiken.

60-åriga Walz, i dag guvernör i Minnesota, har bland annat bakgrund som nationalgardist. Något som ställde till problem för honom efter att en intervju han gjorde 2018 där han sade att han burit vapen ”i krig” blivit viral.

Harriskampanjen meddelade snabbt att det var en felsägning, Walz tog avsked kort innan hans enhet skickades till Irak 2004. Men Trumplägret har gått hårt åt Walz och kallat honom lögnare.

I en intervju med CNN, som han gjorde tillsammans med Harris under fredagsnatten svensk tid, säger Walz att uttalandet om att ”bära krigsvapen” gjordes i en kontext som handlade om en skolskjutning.

Han poängterar att vem som helst kunnat ta del av hans bakgrund.

– Mitt cv har varit offentligt i 40 år, säger han.

Tim Walz har varit öppen med sin och hustruns kamp för att bli föräldrar, men har också fått kritik för att han felaktigt sagt att de gått igenom en IVF-behandling – när de i själva verket fick barn med hjälp av inseminering.

Walz säger att han önskar att han inte behövt vara öppen med fertilitetsproblemen eftersom det, som han säger, ”är ett helvete”.

– Jag pratade om de behandlingar som fanns tillgängliga för oss. Det är en stor kontrast mot personerna som försöker ta de rättigheterna ifrån oss, säger han.

Han hävdar också att Republikanerna letar efter saker att anmärka på.

– Om det inte är det här så är det en attack mot mina barn för att de visar mig kärlek, eller en attack mot min hund, säger han.