Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ny studie kan förändra abortvård

TT

Publicerad 2024-08-30 09.15

En ny studie kan förändra abortvården i Sverige och utomlands. Arkivbild

Det finns flera fördelar med att påbörja en medicinsk abortbehandling hemma, jämfört med på sjukhus. Det menar forskare i en ny studie där över 450 kvinnor har deltagit.

Forskare vid Göteborgs universitet och Karolinska institutet har lett studien där 457 kvinnor deltog, med planerad medicinsk abort efter tolv graviditetsveckor.

Ungefär hälften tog första dosen av abortläkemedlet hemma på morgonen och övriga första dosen på sjukhusavdelningen.

Resultatet visade att fler av dem som påbörjade aborten hemma kunde behandlas som dagvårdspatienter, jämfört med gruppen som startade behandlingen på sjukhus.

En av forskarna är gynekologen Johanna Rydelius som är doktorand inom obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

”Dagvård är potentiellt också mindre kostsamt för både sjukvården och den enskilda patienten. Att själv kunna starta sin läkemedelsbehandling hemma främjar också patienternas autonomi”, säger hon i pressmeddelandet.

Studiens resultat kan också ge effekter på abortvård utomlands.

”Att erbjuda dagvård för den här gruppen patienter skulle kunna innebära att länder med begränsad tillgång till slutenvårdsbehandling kan utöka sin abortvård”, säger Johanna Rydelius.