Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Årets kock: Det var en kämpig final

Publicerad 2024-10-17 21.32

Michael Andersson vinner Årets kock. Här med programledaren kocken Tareq Taylor.

Michael Andersson, 36, vann Årets kock 2024. Nu kan han titulera sig svensk mästare i professionell matlagning.

– Jag hade inte väntat mig att vinna, men jag hoppades så klart, säger han.

Efter tre finalmoment och en rafflande kåldolme-duell gick Michael Andersson, till vardags köksmästare på Stockholmskrogen Celeste, segrande ur Årets kockstrid.

– Det var den jobbigaste delen. Hela processen med kåldolmarna, för man övertänker allt hela tiden, säger han.

De sex finalisterna fick även laga en havsrätt och en vegetarisk rätt. Vid prisceremonin tog Michael Andersson emot Gastronomiska Akademiens guldmedalj av prins Carl Philip, beskyddare av Årets kock, samt en prissumma i form av en check på 250 000 kronor.

– Det var en kämpig final. Saker och ting känns inte lika bra när man måste genomföra det under tidspress som när man tränar på det innan. Men jag antar att jag är envis och ganska lösningsorienterad, säger Michael Andersson.

Han har tidigare varit med i svenska kocklandslaget och har därför viss erfarenhet av att tävla i matlagning. Men han vill poängtera att även de andra deltagarna var värdiga vinnare.

– Jag ville inte veta vad de andra höll på med, så jag hade ingen aning om hur det skulle gå. Men det är skittråkigt att det finns fem förlorare och bara en vinnare, det är verkligen ingen som är en sämre matlagare än någon annan, säger han.