Putin till Orbán: Ukrainsk reträtt krävs

TT

Publicerad 2024-07-05 11.37

Ukraina måste överge fyra regioner för att fred ska vara möjlig, löd budskapet från Vladimir Putin till Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Orbáns besök i Moskva kritiseras hårt av ledarkollegorna i EU.

– Vi talar om totalt tillbakadragande av alla styrkor från folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, och från regionerna Zaporizjzja och Cherson, sade Rysslands president Vladimir Putin i en kommentar i tv efter samtalen med Orbán.

Orbán konstaterade att Ukraina och Ryssland står mycket långt ifrån varandra och att många steg behövs för att få slut på konflikten.

– Men. . . det första viktiga steget har tagits i dag och jag kommer att fortsätta arbetet, sade han på ett pressmöte enligt AFP.

Inget mandat från EU

Ungern har just tagit över ordförandeklubban i EU:s ministerråd. Men innan Viktor Orbán hade hunnit landa i Moskva på fredagsförmiddagen gick unionens utrikeschef Josep Borrell ut och slog fast att ungraren inte på något vis för EU:s talan.

”Premiärminister Orbán har inte fått något mandat av Europeiska rådet att besöka Moskva”, meddelade Borrell i sociala medier.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen sade att det inte går att stoppa Rysslands president Vladimir Putin genom att gå honom till mötes.

”Endast enighet och beslutsamhet banar väg för en genomgripande, rättvis och varaktig fred i Ukraina”, skriver hon i sociala medier.

Var nyss i Kiev

Före resan till Moskva informerade Orbán Nato om att han skulle träffa Putin, uppger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Självklart representerar Viktor Orbán inte Nato vid det här mötet. Han representerar sitt eget land, sade Stoltenberg vid en pressträff inför Natotoppmötet i Washington.

Orbán har under veckan besökt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev, och ska bland annat ha frågat om möjligheterna till eldupphör för att möjliggöra förhandlingar. Från Zelenskyjs håll sades att presidenten lyssnade och sedan upprepade Ukrainas syn på saken, att Ryssland inte ska ockupera någon del av landet.

Orbán har under det storskaliga krigets gång gått på tvären med de andra EU-länderna i fråga om villkoren för fred, sanktioner mot Ryssland och relationer till Kreml.

”Hån mot Ukraina”

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) anser att Viktor Orbán använder sitt ordförandeskap på ett ”ansvarslöst och illojalt” vis.

”Det sänder en felaktig signal till omvärlden och är ett hån mot det ukrainska folket som slåss för sin frihet”, skriver Kristersson i sociala medier.

ANNONS