360 000 israeler mobiliseras inför historisk kraftsamling
Publicerad 2023-10-14
BE’ERI. Från att ha inhyst en ljummen och pulserande kärleksfestival liknar fältet ett par kilometer från Gazagränsen något mellan en krigszon och en utomhus militärförläggning.
Israel mobiliserar nu allt landet har för ett blodigt krig.
– Vi ska göra vad som krävs för att få ett slut på det här. Vedergällningen kommer att bli brutal, säger reservistsoldaten Eyal, 35.
Eyal är en av Israels 360 000 reservister som mobiliseras i en historisk kraftsamling. Han har redan krigat i bland annat det senaste kriget i Libanon.
Vi träffas utmed vägen till det festivalområde där Hamas satte in en av sina blodigaste attacker. Det står rader med bilar kvar, en del markerade med en gul cirkel med ett kryss i. Det visar att fordonet – eller vad som är kvar av det – är kontrollerat och att eventuella bombattrapper har tagits bort. En madrass ligger vid en utbränd bil, en sovsäck intill en bil med kulhål och vid vägen ligger en av festivaldeltagarnas gosedjur i sanden.
För en vecka sen attackerades festivalområdet av Hamasanhängare som kom såväl i glidfallskärm som på motorcyklar, beväpnade med automatkarbiner och handgranater. Resultatet, chockerade en hel värld. Runt 260 deltagare mördades och ett okänt antal kidnappades.
Fortfarande hörs skottlossning och beskjutning i området. Infiltratörer från den islamistiska terrorklassade rörelsen Hamas på den andra sidan muren fortsätter att hålla soldaterna på spänn.
– Vi kommer inte att låta dem knäcka oss, säger Eyal och nickar med huvudet mot Gazaremsan, på den andra sidan av de sandjordiga kullarna. Dagen efter vårt möte kommer en infiltratör att tillfångatas på området.
Långa rader med stridsvagnar
Flera sökoperationer efter kroppar ställs in på grund av hotet. I dagsljuset ser vi långa rader med stridsvagnar i formation på jordar som nästan ingen lägre tar hand om. Utom möjligen jordbrukaren Muhammed som tar paus och rullar ut sin bönematta mot Mecka på den dammiga åkern.
I natten hör vi vad som låter som eld från stridsvagnar och kanoner i och runt festivalområdet skjuta in mot Gazaremsans norra del, med förödande regelbundenhet.
Mörka rökpelare reser sig i skyn under dagen.
Där inne, i ett av världens mest tätbefolkade områden, har vedergällningen från Israel redan inletts. Av Gazaremsans två miljoner invånare är 42 procent under 14 år, enligt Center for strategic studies, CSIS.
– Jag hoppas verkligen att jag inte kommer att döda civila, säger kirurgen Nauti, 37. Vid träffar honom på en bensinmack öster om festivalområdet. Han säger att han är tacksam för hjälpen som USA hävdar att de redan har börjat forsla in till Israel.
Samtidigt vet ingen om mer ammunition och mer av det tidigare kommer att räcka, den här gången.
Fienden, Hamas, är inte den fiende som Israel trodde sig ha på sin radar. Rörelsens medlemmar har lärt sig att slå ut israeliska övervakningssystem. De hanterar olika slag av vapen, som drönare (och möjligen tillgång datahackning), i samband med grävskopor mot stängsel och luftlandsättningar i glidare av män med automatvapen. Allting koordinerat. Lägger man till det avancerad desinformation om de verkliga målen under flera månader, så kan bilden av klassiska terrorister bli lite enkelspårig.
”Hoppas Israel kommer att stötta Gaza”
Även Nauti har redan erfarit krig, i den gamla skolan. Kanske just därför var hans första reflex att han inte hade lust att ta på sig uniformen igen. Nu har han dessutom två små barn där hemma. Men de bestialiska övergrepp som begicks på krigets första dag fick honom att ändra sig.
Det han såg efter Hamas framfart kommer han aldrig att glömma.
– Jag är kirurg och har redan varit i krig. Jag vågar påstå att jag har sett mer än flesta. Men det här? Barnen! Kvinnorna! Det var för mycket, säger han.
Nu är även han inställd på att Hamas måste krossas, en gång för alla.
Men på frågan om vad som kommer sen, när barnen till dagens Hamasanhängare har vuxit upp, parallellt med hans egna barn, tvekar Nauti en stund.
– Jag har alltid röstat på det parti som är mest optimistisk om en fredlig lösning. Jag hoppas att Israel kommer att stötta Gaza efter kriget och hjälpa alla de som vill bo i fred, säger han.
Men först måste nog blod flyta, fortsätter kirurgen och förklarar att han inte figurera med efternamn.
Har ser han med oro på kriget. Israel har kanske trots sin militära styrka och kraftsamling tappat i fingerfärdighet.
– Förr hade vi kontroll. Vi visste hela tiden på vad det ena eller andra valet skulle kosta i människoliv, säger han.