Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Professorn: Protesterna i Iran handlar om påtvingad slöja

Publicerad 2022-09-26

De våldsamma protesterna i Iran fortsätter.

Scener där kvinnor gör upp med slöjtvånget genom att slita av och bränna upp den visar på plaggets centrala roll i kampen.

– Den unga generationens deltagande kan tolkas som en uppgörelse med politisk islam, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, vid Uppsala universitet.

Kvinnor i Iran leder striden mot en regim som länge tvingat dem att bära den obligatoriska hijaben. Slöjor, som slits av eller bränns, har nu blivit symbol för kvinnornas frihetskamp mot de iranska makthavarna.

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, vid Uppsala universitet, menar att slöjan står i centrum i protesterna i Iran men att det samtidigt är större än så.

– Mahsa Aminis tragiska död är den utlösande faktorn för protesterna. Många är urtrötta på tvånget och förnedringen när moralpolisen närmar sig kvinnor offentligt med slag och tillsägelser.

Fazlhashemi säger att den unga generationens deltagande i protesterna kan tolkas som en uppgörelse med politisk islam.

– De identifierar sig inte med detta och de har tappat tilltron och förhoppningen om en bra framtid. Makthavarna har förbrukat sitt förtroendekapital hos dem. Och på köpet kommer det här tvånget om hur de ska klä sig.

Flera olika samverkande faktorer påverkar att de unga inte har förtroende för makthavarna, menar Mohammad Fazlhashemi.

Mahsa Amini.

”Sällan skådad våg av sekularisering i Iran”

Ekonomin är i botten på grund av sanktioner mot landet. Iran har också stora problem med korruption och kvinnor som vill utbilda sig har sedan svårt att försörja sig och få ett drägligt liv.

– En sällan skådad våg av sekularisering har svept in över Iran. Den unga generationen är inte emot islam per definition utan hur religionen använts för att tvinga på en viss livsstil. De vill skilja mellan stat och religion.

När man ser alla modiga kvinnor som riskerar sina liv när de tar av och bränner slöjorna, blir det inte svårt att försvara slöjan då?

– Man måste kunna ha tankespåren mellan varandra. Protesterna handlar om påtvingad slöja. Det handlar om att det ska vara upp till var och en att välja.

– Vänder man på det och säger att man inte får ha slöja alls i offentligheten är det också ett sätt att ingripa i individens rättighet. Staten ska inte alls bestämma vad den enskilda medborgaren ska bära eller inte bära.

Tror du att vi kommer få se förändringar i Iran efter protesterna?

– Det är svårt att säga. Vissa menar att regimen aldrig kommer att backa, börjar de backa kommer de att fortsätta behöva backa. Andra menar att regimen inte kan fortsätta som om ingenting har hänt eftersom missnöjet är så stort bland den breda allmänheten. Därför måste åtminstone moralpolisens hårda hantering förändras.

En sista fråga, Ann Linde och andra politiker som reser till Iran, bör de i fortsättningen täcka håret med en sjal eller slöja?

– De behöver följa olika regler, men de kan nog räkna med ett brett stöd om de inte bär slöja.

 En polismotorcykel brinner under en protest i centrala Teheran i Iran under måndagen den 19 september.