Förklaringen bakom ryska flygkrascherna

Publicerad 2022-12-10

En rad stridsflygplan har kraschat runt om i Ryssland den senaste tiden.

Nu pekas västs hårda sanktionspaket ut som en förklaring bakom olyckorna.

– Hela det ryska systemet är stressat, säger överstelöjtnant Peter Lidén.

Följ ämnen
Ukraina

I oktober kraschade ett Su-34-plan in i ett niovåningshus i hamnstaden Jejsk i ryska Krasnodar. En jättebrand blossade upp och 15 personer dog i kaoset.

Men olyckan är inte den enda som det ryska flygvapnet tvingats hantera.

Sedan kriget inleddes har tolv stridsflyg havererat på ryskt territorium. Sju av krascherna har inträffat bara de tre senaste tre månaderna.

Michael Bonert, analytiker på den amerikanska tankesmedjan Rand Corporation, tror att olyckorna kan kopplas till sanktionspaketet som väst riktat mot Ryssland och lyfter fram bristen på kvalificerad personal och material som en tänkbar förklaring.

”Många förklaringar”

Det ryska flygvapnets tidigare överste Viktor Alksnis avfärdar teorin med att ”inte en enda bult” på Su-34-planen importerats från ett annat land.

– Det här är en sovjetisk design. Endast de senaste flygplanen, som Su-35, har komponenter. Det kan finnas många förklaringar till olyckorna, till exempel den mänskliga faktorn: att piloterna gjort något fel eller att teknikerna förbisett något. Därför ser jag inget sensationellt i det här, säger han till The Insider.

Överstelöjtnant Peter Lidén, som tidigare arbetat som försvarsattaché i Ukraina, tror dock att sanktionerna kan ha haft en viss påverkan på olyckorna.

– Hela ryska systemet stressas av sanktionerna, både produktion, utbildning och service påverkas. Det är svårt att säga om det är fler olyckor nu eller inte, men i generella termer är systemet påfrestat.

Överstelöjtnant Peter Lidén.

”Genar i kurvorna”

Hur är kvalitén på de ryska planen?

– Min uppfattning är att de har en annan syn på verksamhetssäkerhet där folk under utbildning chansar lite i alla möjliga avseende på ett sätt som vi inte gör i Sverige. De har en annan tolerans för att det dör folk och de får en del effekt av de genar i kurvorna.

Han flaggar samtidigt för att båda lägers uttalanden om sanktionernas påverkan kan vara en del i det pågående propagandakriget.

– Det finns intressen i både Ryssland och i väst för att antingen säga att sanktionerna är meningslösa eller att det är betydelsefulla. Men att säga att det haft en effekt är nog så nära sanningen man komma.

Bild från när ett ryskt stridsflygplan kraschade in i ett flerfamiljshus i oktober.