Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Nu börjar processen mot Israel om folkmord

Publicerad 2024-01-11

Medieintresset är stort vid Internationella domstolen (ICH) i Haag i Nederländerna på torsdagsmorgonen.

Rättsprocessen i Internationella domstolen (ICJ) i Haag, där Israel anklagas för folkmord i Gaza, har inletts under torsdagsmorgonen.

Israel förnekar bestämt anklagelserna som ska behandlas av domstolen.

Processen kommer efter att Sydafrikas regering i december anklagat Israel för folkmordsliknande agerande mot Gaza, efter krigsutbrottet som kom efter palestinska Hamas blodiga attack i Israel den 7 oktober. Sydafrika anför att Israels krigföring är ett brott mot den internationella folkmordskonventionen, som antogs av FN 1948.

De rättsliga förhandlingar som har inletts på torsdagen ska pågå i två dagar under vilka sydafrikanska jurister kommer att uppmana domstolen att beordra att Israel omedelbart avbryter sin militära offensiv.

”Fruktansvärt och absurt”

Från israeliskt håll har anklagelserna om folkmord bemötts med stor ilska.

”Det finns inget mer fruktansvärt och absurt än detta påstående”, säger landets president Isaac Herzog i en kommentar.

”Vi kommer att presentera argument för att vårt agerande sker i självförsvar under internationell humanitär rätt.”

Både Sydafrika och Israel har fått skicka varsin domare till den panel som ska hantera fallet. Israel representeras av den namnkunnige juristen och förintelseöverlevaren Aharon Barak.

Kan ta flera år

Rättsprocessen i ICJ kan pågå under flera år – om inte Sydafrika får domstolen att som en nödåtgärd kräva ett stopp för Israels offensiv.

Men enligt Cecily Rose, biträdande professor i folkrätt vid Leidens universitet i Nederländerna, behöver domstolen inte ta ställning till grunderna i fallet just nu, eftersom det är en fråga som antagligen kommer att ta flera år att reda ut.

– I stället kan domstolen utvärdera om det finns en risk för irreparabel skada på rättigheterna enligt folkmordskonventionen, i synnerhet palestiniernas rätt i Gaza att skyddas från handlingar som hotar deras existens som grupp, säger hon till AFP.

ICJ:s beslut är slutgiltigt och kan inte överklagas, men det är inte alltid länder följer dess domar. ICJ har exempelvis beordrat Ryssland att stoppa invasionen av Ukraina, vilket inte har hörsammats.

Sydafrika är ingen diplomatisk tungviktare och ligger långt ifrån kriget mellan Israel och Hamas. Men dess styrande African National Congress, som Mandela ledde från en anti-apartheidbefrielserörelse till ett politiskt parti i regeringen, har behållit sin starka pro-palestinska hållning även efter Mandelas död 2013.