Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Rättegångsstart efter dödligt dåd i köpcenter

TT-Ritzau

Publicerad 2023-06-11

Tre människor dödades och 30 skadades när en man öppnade eld på ett köpcentrum i Köpenhamn förra sommaren. På måndag inleds rättegången mot en 23-årig man.

Skräckslagna människor flydde för sina liv och panik bröt ut i köpcentrumet Fields i Köpenhamn när en man öppnade eld förra sommaren. Tre personer dog och 30 skadades.

Nu inleds rättegången mot den 23-årige mannen.

Det var vid 17.30-tiden söndagen den 3 juli förra året som larmet kom om att skottlossning pågick inne i köpcentret Fields i södra Köpenhamn.

Den då 22-årige mannen kunde gripas med vapnet i handen utanför köpcentret, tolv minuter efter att det första larmet kommit in till polisen.

Tre personer dödades i dådet: en 17-årig pojke, en 17-årig flicka och en 47-årig man. Två av de skadade var svenska medborgare.

23-åringen är åtalad för mord och mordförsök. Åklagarmyndigheten anser inte att masskjutningen är en terroristattack.

Mannen har erkänt men nekar till brott och hävdar att han var otillräknelig vid tidpunkten för masskjutningen.

I slutet av maj meddelade åklagarmyndigheten att åklagaren kommer att begära psykiatrisk tvångsvård på obestämd tid för 23-åringen.

Detta innebär att mannen, om han döms enligt åtalet, kommer att vara intagen på en psykiatrisk avdelning till dess att domstolen bedömer att han är tillräknelig.

På grund av sin psykiska ohälsa har han sedan dådet varit placerad på en psykiatrisk avdelning i stället för i häkte.

23-åringen hade före dådet haft kontakt med psykiatrin vilket har lett till en debatt i Danmark kring om det är för många som inte får den hjälp de behöver.

Enligt den danska tidningen Politiken träffade mannen 13 olika terapeuter under sex månader i kontakt med psykiatrin.

Rättegången i Köpenhamns byrett väntas pågå mellan den 12 juni och 5 juli.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln