Här är EU-valets hetaste frågor

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-06-06

EU-valrörelsen har gått in i slutspurten. Arkivbild.

I Sverige lovar partierna att rädda det vita snuset, hålla Bryssel borta från svenskt skogsbruk eller att förbjuda korta flygresor.

Men det här blir de riktigt heta frågorna för det nya EU-parlamentet.

.

Klimat

– Där har man tagit stora steg framåt, men där finns mycket kvar, säger Göran von Sydow, chef för Sieps, Svenska institutet för Europapolitiska studier.

Till exempel har den avgående EU-kommissionen föreslagit ett nytt delmål – att utsläppen ska minska med 90 procent till 2040. Det kommer att innebära nya krav på medlemsstaterna.

I parlamentets största partigrupp, EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, oroar man sig för hur företag och hushåll kan drabbas ekonomiskt av klimatpolitiken. Och bland högernationalistiska finns ett tydligt motstånd mot EU:s klimatpolitik. Även mellan partier i Sverige finns en tydlig konflikt.

.

Migration

Mycket tyder på att migrationen fortsätter att vara högt på agendan, trots att EU nyligen, efter mycket möda, lyckades klubba igenom en ny asyllagstiftning.

– Där finns vissa luckor och ifrågasättanden av den, säger von Sydow.

Han pekar på att migrationsfrågan står högt på dagordningen i många medlemsstater och att man nu pratar mycket om hur man kan förlägga asylmottagandet utanför EU. Det diskuteras även hur EU ska sluta avtal med länder utanför unionen för att de ska stoppa illegal migration till EU.

Även här finns en tydlig konflikt bland svenska partier. På vänstersidan betonas mer vikten av att värna asylrätten och skapa säkra vägar in i EU.

.

Ekonomin

Från flera håll har det också flaggats för att EU måste stärka sin konkurrenskraft jämfört med USA och Kina. Men hur ska det ske? Vad ska EU investera i? Varifrån ska pengarna tas? En ny långtidsbudget för EU ska antas, som framförallt EU-ländernas regeringar styr över, men även de årliga budgetarna ska beslutas.

– Det handlar också om hur EU ska skydda sina intressen i en värld som präglas av väldigt mycket konkurrens, säger von Sydow.

.

Ukraina

Stödet till Ukraina väntas också vara en fortsatt stor fråga i EU. Samtliga svenska riksdagspartier anser dock att det måste fortsätta. Däremot finns skillnader, till exempel om hur stödet ska betalas.

Kriget har startat en debatt om hur EU-länderna kan stärka sina försvar. Den handlar främst om att samarbeta kring upphandling av krigsmateriel och att stötta försvarsindustrin. Här har dock inte parlamentet någon framträdande roll.

.

Det okända

Dessutom kommer EU att få hantera oförutsedda kriser.

– Tänk tillbaka fem år. Då kunde vi inte föreställa oss att det skulle bli Ukrainakrig och pandemi, säger von Sydow.