Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Norge höjer hotnivån – polisen beväpnas

Uppdaterad 18.17 | Publicerad 15.05

Inga Bejer Engh, assisterande chef vid PST, polischef Benedicte Bjørnland och Siv Sørensen, specialrådgivare på PST vid en presskonferens i Oslo i dag.

Hoten mot judiska och israeliska mål i Norge har ökat ytterligare, meddelar den norska säkerhetspolisen PST.

Därför höjs terrorhotnivån i landet från medelhög till hög och polisen beväpnas nationellt.

Men PST har ingen kännedom om konkreta planer på terrorhandlingar riktade mot Norge, säger assisterande chefen Inga Bejer Engh vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

– Det är viktigt att poängtera.

Norska säkerhetspolisen höjer terrornivån från fyra till fem, vilket är den näst högsta nivån.

– Vi jobbar fortlöpande med att avvärja terrorhot. Vi hoppas kunna dämpa den här osäkra situationen vi står inför och få ned terrornivån till den tidigare så snart som möjligt, säger Inga Bejer Engh.

Hot intensifieras

Höjningen av terrorhotnivån kopplas till den pågående upptrappningen i konflikten i Mellanöstern. I Norge är det framför allt hotet mot judiska och israeliska mål som har intensifierats ytterligare, uppger PST.

Som en följd av höjningen av hotnivån har polisen beslutat att polisen ska beväpnas nationellt.

– Vi vet att det här skapar fruktan och oro hos många, men jag vill vara tydlig med att vi tar utvecklingen på högsta allvar, säger Bejer Engh.

Vid presskonferensen medverkade även PST:s specialrådgivare vid kontraterroravdelningen Siv Sørensen. Sørensen påpekade att både de israeliska ambassaderna i Köpenhamn och Stockholm utsatts för terrorhandlingar nyligen.

– Flera judiska högtider, som jom kippur, äger rum i oktober. Vi vet att personer som har anknytning till attacken i Köpenhamn har haft aktiviteter knutna till Norge, säger Sørensen

Sårbar minoritet

Jan Oskar Engene, terrorexpert vid universitetet i Bergen, säger till TT att polisen är långt mer konkret än man brukar vara vid sådana här tillfällen.

– Både att man nämner judiska och israeliska mål samt att hotet kan komma från exempelvis Iran. Vi vet också att norsk polis länge har varit orolig för att svenska kriminella nätverk ska vara aktiva även i Norge.

Den judiska minoriteten i Norge är väldigt liten och beräknas bestå av 1 500 personer, vilket gör den extra sårbar.

– Vi har också bara två synagogor, en i Oslo och en i Trondheim, säger Jan Oskar Engene.

Hur kommer den norska allmänheten märka av att terrornivån höjs?

– Det mest konkreta blir beväpnad polis. Polisen bär inte vapen på daglig basis i Norge, så det kommer man märka. Utöver det så tror jag inte att förändringen blir särskilt synlig, frånsett vid konkreta mål som ambassaden och synagogorna. Men de är ganska väl övervakade sedan innan.