Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Telegramgrundarens hot får kriminella att lämna

TT

Publicerad 2024-09-26 12.08

Kriminella lämnar meddelandeappen Telegram efter grundarens besked att lämna ut uppgifter till berörda myndigheter. Arkivbild.

Allt fler svenska kriminella lämnar Telegram. Detta efter besked från grundaren om att lämna ut uppgifter till polis om användare delar brottsligt innehåll.

Telegram, en meddelandeapp som bland annat används av kriminella, har uppdaterat sina användarvillkor. Numera kommer de som bryter mot appens regler riskera att få sin ip-adress och telefonnummer utlämnat till berörda myndigheter, enligt appens grundare Pavel Durov.

”De här åtgärderna bör avskräcka kriminella. Telegram är till för att hitta vänner och nyheter, inte för att göra reklam för illegala varor”, skriver appens grundare Pavel Durov i ett inlägg enligt tidningen, enligt Dagens Nyheter.

Nyheten kommer efter att Telegramgrundaren nyligen gripits i Frankrike, anklagad för brottsligt innehåll som tillåtits på appen, däribland övergreppsmaterial på barn, drog- och vapenhandel och uppmaningar till våld och terrorism.

Enligt svensk polis har antalet inloggade användare i flera grupper som myndigheten haft under uppsyn börjat minska.

– Det räcker med ett rykte om att en plattform samarbetar med polisen för att många användare ska dra öronen åt sig och söka sig vidare. Man vill inte riskera att bli tagen, säger Ted Esplund på polisens Nationella operativa avdelning till DN.