Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Nya fartygsattacker i Röda havet

TT-AP

Publicerad 2024-08-13 07.39

Ett fartyg har under natten till tisdagen attackerats flera gånger utanför Jemens kust i Röda havet, enligt den brittiska branschorganisationen för handelstrafik UKMTO.

Den första attacken inträffade drygt tio mil från hamnen al-Hudaydah i Jemen som kontrolleras av den Iranstödda Huthirörelsen. Enligt UKMTO skedde två explosioner i närheten av fartyget, men inga skador har rapporterats.

Timmar senare inträffade en andra attack några kilometer längre bort från al-Hudaydah. Enligt UKMTO var det först oklart om det var samma fartyg som attackerats igen men det privata brittiska sjösäkerhetsföretaget Ambrey uppger att samma fartyg var målet i alla tre attackerna.

Ytterligare ett fartyg, en Panamaflaggad oljetanker som befunnit sig nordväst om Hodeida, rapporterade under dagen att det skett en explosion ”i närheten av fartyget”, uppgav UKTMO.

Ingen har hittills tagit på sig attackerna, men Huthirörelsen, som genomfört flera attacker i området sedan kriget i Gaza bröt ut, misstänks ligga bakom. De väntar ibland flera dagar med att göra anspråk på attacker.

Sedan kriget mellan Hamas och Israel började i oktober har Huthirörelsen riktat attacker mot fler än 70 fartyg i området. Rörelsen hävdar att man har riktat in sig på fartyg kopplade till Israel, USA eller Storbritannien för att tvinga fram ett slut på Israels krig mot Hamas i Gaza.

Sedan i januari har USA och Storbritannien svarat med att rikta flera attacker mot Huthimål i Jemen.