Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Amnesty: Israel har jämnat östra Gaza med marken

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-09-05 10.32

En israelisk pansarvagn och en militär bulldozer återvänder till Israel från Gazaremsan. Bild tagen i februari.

Israels försök att utöka sin så kallade buffertzon mot Gaza har lett till att stora områden i praktiken jämnats med marken, hävdar Amnesty. Hela byar uppges ha utplånats.

Med bulldozers och sprängmedel har Israel raserat bostadshus, jordbruksmark, skolor och moskéer i östra Gaza, enligt Amnesty.

”Husen har inte förstörts av intensiva strider. Snarare har Israels militär avsiktligen förstört området efter att de tog kontroll över zonen”, säger organisationens Erika Guevara-Rosas i en rapport.

Satellitbilder och videor publicerade av israeliska soldater visar att stora områden längs med Gazas östra gräns mot Israel nyligen har tömts på både människor och bebyggelse, skriver människorättsorganisationen i rapporten. Den utökade buffertzonen – där över 90 procent av bebyggelsen förstörts helt eller delvis – täcker enligt Amnesty en yta motsvarande runt 16 procent av den krigshärjade landremsan.

Amnesty uppmanar till en utredning av israeliska krigsbrott för vad organisationen kallar ”hänsynslös förstörelse och kollektiv bestraffning”.

Israel har flera gånger sagt sig förstöra ”terrorinfrastruktur” för att skydda samhällen på den israeliska sidan av stängslet mot Gaza.