Belarus uppges släppa politiska fångar

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-07-03 13.50

Belarus mångårige ledare Aleksandr Lukasjenko i ett tal i Minsk på onsdagen, då hans regim högtidlighåller minnet av frigörelsen från den nazityska ockupationen under andra världskriget.

Ett okänt antal politiska fångar rapporteras ha blivit släppta i diktaturen Belarus.

Flera av dessa personer har redan fått lämna straffkolonier, rapporterar oberoende Nasja Niva på onsdagen, med hänvisning till olika rättsorganisationer.

Det framgår inte vilka eller hur många fångar det är tal om.

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko sade på tisdagen att några politiska fångar mycket väl kunde vara på väg att släppas, men framställde det då som en barmhärtighetsåtgärd gentemot fångar som har drabbats av svåra sjukdomar som cancer i landets ökända straffkolonier.

Mängder av belarusier sitter fängslade i sitt hemland till följd av demokratiska massprotester mot det riggade presidentvalet 2020. Människorättsorganisationen Vjasna räknar i dagsläget till fler än 1 400 personer och bland dem finns många personer som trädde fram som oppositionella förgrundsfigurer innan regimen slog ned protesterna med kraft.

”I dag fick vi höra om de första fallen där några politiska fångar har släppts”, skriver den belarusiska exiloppositionens ledare Svetlana Tichanovskaja i sociala medier, där hon hänvisar till Nasja Nivas uppgifter.

Tichanovskaja, vars make Sergej Tichanovskij är en av alla fångar, beskriver det som en nyhet av ett slag som ”alla har väntat på”. Andra profilerade fångar är fredspristagaren Ales Bjaljatski och oppositionsledaren Maria Kolesnikova.