Fängslade palestinier släppta

TT-AP

Publicerad 2024-07-01 10.09

Palestiner rör sig längs en bombad gata i södra Gaza på lördagen.

Israel har på måndagen släppt 55 fängslade palestinier, uppger en person inom det palestinska hälsodepartementet. En av dem uppges vara en sjukhuschef som fängslades i november under en israelisk räd mot Shifa-sjukhuset i Gaza.

Efter att sjukhuschefen släpptes har han framträtt offentligt i en video där han anklagar Israel för att ”gripa alla, inklusive sjukvårdspersonal” och att fångar ”dör av tortyr”, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Israel nekar till anklagelserna och anklagar i sin tur Hamas för att ta skydd på sjukhusen och använda dem för militära ändamål. Sjukhus kan förlora sitt skydd under internationell lag om de används för militära ändamål.

Kriget mellan Israel och islamistiska terrorstämplade Hamas har pågått i snart åtta månader efter att Hamasterrorister på morgonen den 7 oktober anföll Israel. Omkring 1 150 personer, merparten av dem civila, beräknas ha fallit offer för terrorattacken och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat landremsan ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

ANNONS