Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Perus förre president får 20 år

Publicerad 2024-10-22 02.42

En av Perus tidigare presidenter, Alejandro Toledo, döms till över 20 års fängelse för att ha mutats av ett brasilianskt byggbolag.

En av Perus tidigare presidenter, Alejandro Toledo, döms till 20 år och sex månaders fängelse sammantaget, för korruption. Han fälls för att ha tagit emot miljonmutor av den brasilianska ökända byggjätten Odebrecht.

Toledo ska sitta av straffet i ett fängelse enbart byggt för tidigare peruanska presidenter, utanför huvudstaden Lima.

Toledo, som nekat till brott, satt vid makten 2001–2006 och är en av fyra peruanska presidenter som, enligt en utredning i USA, har mutats av Odebrecht. Han utlämnades från USA 2022.

Odebrecht står bakom flera av Latin- och Sydamerikas viktigaste infrastrukturprojekt men har också omgärdats av anklagelser om att muta till sig kontrakt. För åtta år sedan, 2016, medgav Odebrecht för amerikanska myndigheter att bolaget hade ordnat kontrakt på stora projekt genom att muta personer i ledande ställning i länder som Mexiko, Guatemala, Ecuador och Peru.

Toledo tog emot 35 miljoner dollar för att Odebrecht skulle få bygga en motorväg mellan Peru och Brasilien, ett projekt som kom att kosta över 1,2 miljarder dollar i slutändan, det dubbla mot planerat.

Åklagaren i fallet, José Domingo Pérez, betecknar domen mot Toledo som historisk. Den visar att brott och korruption inte kan ske ostraffat, enligt honom.