SD: Asylstopp för alla utom ukrainare
Publicerad 2022-03-11
Det ska vara stopp för alla asylsökande utom ukrainska medborgare, anser Sverigedemokraternas ledning. Och Sveriges förmåga att ta emot personer från Ukraina är inte obegränsad.
– Jag kan inte svara på vad kapaciteten är idag. Vår kapacitet är låg och vi kanske inte borde ta hela den potentiella tänkta kvoten eftersom vi har tagit en betydligt större andel tidigare och det har skapat de problem vi har, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till TT.
Regeringen har sagt att Sverige inte ska behöva ta emot en större andel än vad som motsvarar Sveriges andel av EU:s befolkning och ekonomi. Om det skulle bli fyra miljoner som flyr Ukraina (nu har över två miljoner flytt) skulle Sveriges andel bli någonstans omkring 100 000 personer.
– -Vi utesluter inte att vi kan behöva sätta upp begränsningar men i det korta perspektivet handlar det om att ge kvinnor och barn skydd, tak över huvudet och skola till barnen, säger Jimmie Åkesson.
Särskilt skyddsvärda
Inför partiets valkonferens i helgen har SD-ledningen, det verkställande utskottet, föreslagit ett uttalande angående flyktingläget efter Rysslands invasion av Ukraina.
””Verkställande utskottets bedömning är att de som nu söker tillflykt från Putins aggression generellt är särskilt skyddsvärda i förhållande till andra migrantgrupper som kommer till Sverige” står det i uttalandet.
Krav på att visa sig solidariskt är berättigat eftersom det handlar om ett europeiskt och ”i många avseenden kulturellt närbesläktat lands medborgare under de synnerligen allvarliga förhållanden som åsamkats vår världsdel.” Sverige har ett moraliskt och säkerhetspolitiskt ansvar och intresse att ta för ukrainare, enligt SD-ledningen.
Kräver stopp
Men situationen kräver ett svenskt stopp för alla asylsökande förutom ukrainska medborgare, enligt det verkställande utskottet.
– All övrig asylrelaterad migration – och hela den kvot vi har i kvotflyktingsystemet ska gå till ukrainare, säger Jimmie Åkesson.
Sverige har åtagit sig att ta emot 5 000 kvotflyktingar per år från FN:s kvotflyktingsystem. Kvotflyktingar är extra utsatta personer som bor i, till exempel, flyktingläger och inte anses kunna återvända till ursprungslandet ens på sikt.
Ukrainska medborgare som kommer till Sverige behöver inte söka asyl eftersom EU den 4 mars satte det så kallade massflyktsdirektivet i bruk. Det innebär att de kan söka skydd i upp till tre år i ett EU-land och har rätt till uppehålls- och arbetstillstånd och sådant som skolgång för barnen.
Även SD har ställt sig bakom att direktivet ska gälla i Sverige och EU för ukrainare.
Ukrainare som kommer till Sverige kan dock söka asyl om de vill och det har redan flera tusen gjort.