Kung Philippe i Kongo-Kinshasa på försoningsresa

TT-AFP

Publicerad 2022-06-11

Kung Philippe av Belgien hälsar på 100-årige Albert Kunyuku i Kinshasa i Kongo-Kinshasa. Kunyuku är den siste levande kongolesiska veteranen från andra världskriget.

Belgiens kung Philippe uppmanar Kongo-Kinshasas unga att ta till vara på den forna belgiska kolonins enorma mineralrikedom.

– Kongo sitter på ett överflöd, säger Philippe under en historisk resa i landet.

Kungen talade på fredagen till studenterna på universitetet i Lubumbashi. Han hyllade deras ansträngningar att utbilda sig och uppmanade studenterna att använda sina färdigheter för att få ut största möjliga ”värde av de här rikedomarna”.

Philippe lyfte även fram potentialen i landets jordbruk och kallade regnskogen en ”ekologisk resurs” i kampen mot klimatförändringarna.

Lubumbashi är en viktig stad i den koppar- och koboltrika sydöstra delen av landet.

Kongo-Kinshasa, med 90 miljoner invånare, är trots sina rika mineralfyndigheter ett av världens fattigaste länder.

Den belgiske kungen anlände till huvudstaden Kinshasa i tisdags för ett sex dagar långt besök. Resan ses som ett led i att läka såren efter Belgiens brutala kolonialstyre, som plundrat landet på mineraler, timmer och elfenben.

Tidigare i veckan medgav Philippe att belgarna åsamkad både smärta och förnedring genom en blandning av ”paternalism, diskriminering och rasism”. Han bad dock inte rakt ut om ursäkt.