Richard Bergström om bakslaget: ”Skulle varit mer misstänksamma”
Uppdaterad 2021-04-16 | Publicerad 2021-04-15
Under sommaren tror Richard Bergström att Sverige kommer få mer vaccin än vi kan använda.
Nu berättar vaccinsamordnaren vad han ser som sitt största bakslag – de uteblivna leveranserna av Astra Zenecas vaccin.
– Vi hade kunnat hantera det här helt annorlunda, säger Richard Bergström i en intervju med Aftonbladet.
Richard Bergström befinner sig i Stockholm för tre intensiva dagar av möten.
Till sin lilla stab i regeringskansliets lokaler har vaccinsamordnaren haft med sig Lübeck-marsipan som inhandlades under en mellanlandning på väg från Zürich, där Richard Bergström bor med sin familj.
– Han har en tendens att överdriva sin kompetens i Excel, men annars är han perfekt, myndighetsskämtar Anki Bystedt, som är huvudsekreterare i ”Utredningen om tillgång till vaccin mot covid-19”.
När Richard Bergström utsågs till regeringens vaccinsamordnare var det ett deltidsuppdrag, men det svällde snabbt. Richard Bergström, en veteran inom läkemedelsbranschen, representerar även Sverige i en styrgrupp som ansvarar för inköp av covid-19 vaccin till EU.
När vi sätter oss ned har Richard Bergström just pratat vaccinfördelning med sin motsvarighet i Grekland.
Vad tjänar man mest pengar på – att vara regeringens vaccinsamordnare eller genom de jobb du haft i läkemedelsbranschen?
– Nej men det är ju mycket mer i branschen, naturligtvis. Det här är inget man gör för pengarna, säger Richard Bergström.
Richard Bergström medverkar mycket i media, ofta från sitt vardagsrum i Schweiz. I går svarade han på tittarnas frågor i TV4, och sa där att alla vuxna kommer erbjudas första sprutan senast sista juni – vilket är mer offensivt än Folkhälsomyndighetens prognos, som är 15 augusti.
Bergström står vid sitt ord men vill ogärna fastna i ämnet.
– Att jag kan bli lite svepande kring sommaren är att man lätt tappar poängen av hur bra det här har gått. Jag är snarast mest bekymrad över resten av världen, och framtiden.
För ett år sedan sa många att vaccinet skulle dröja betydligt längre än vad det har gjort, menar Bergström.
– Johan Giesecke var ju nyligen med i ”30 minuter”. När han fick frågan om han hade haft fel om något så sa han att han inte trodde att vaccinet skulle gå att få fram så fort.
Bergström om sitt mardrömsscenario
Från och med juli eller augusti bedömer Richard Bergström att Sverige har avtal för mer vaccin än vi kan använda upp. Liknande gäller många av EU:s medlemsländer.
Vaccinsamordnaren tycker det är av högsta vikt att det snarast förmedlas vidare till länder som fortfarande är i stort behov, bland annat genom det globala vaccinationsprogrammet Covax.
– Får vi inte stopp på det överallt så kommer det ju tillbaka hit. Mitt mardrömsscenario är att vi hamnar i en negativ spiral. Att vi vaccinerar, och så kommer det mutationer, så vi måste uppdatera vaccinen och använda de doserna, och då kan vi inte dela med oss, och så blir det ännu mer mutationer...
– Om vi måste använda alla de doser som vi har beställt, då blir det ju ett problem. Så jag hoppas att vi kan slippa det. Att vi kan trycka ner vår pandemi här, och sen kan vi trycka ner den överallt. Det kommer inte försvinna helt och hållet, men att vi ligger ett steg före hela tiden, fortsätter Richard Bergström.
Richard Bergström blev vaccinsamordnare i juni 2020. På frågan om vad han ser som sitt största bakslag så svarar han att det handlar om Astra Zeneca.
Men det gäller inte biverkningar.
Inte heller turerna som svängt från att 65-plussare först varnades för Astra Zenecas vaccin – till att det numera enbart är 65-plussare som erbjuds vaccinet i Sverige.
– Jag förstår ju att det här var otroligt förvirrande för befolkningen. Men båda de besluten är ju ganska logiska vid de tillfällena, baserat på fakta.
”Det är America First”
I stället syftar Bergström på de kraftigt reducerade leveranserna som i mars orsakade en infekterad strid mellan Astra Zeneca och EU.
– Den här överraskningen med Astra Zeneca, att vi inte kunde få leveranser från alla fabriker, var ju ett kollektivt bakslag. Så här i efterhand kanske vi skulle varit mer misstänksamma, det måste jag säga. Att liksom fråga: "Varför har ni med Storbritannien och USA i kontrakten, kan ni verkligen leverera från de fabrikerna? Kan vi få det svart på vitt?" Men det gjorde vi inte.
Enligt Folkhälsomyndigheten fick Sverige nästan 3,3 miljoner färre doser än planerat.
Richard Bergström, som själv suttit vid förhandlingsbordet, anade att det kunde bli problem att få vaccin ut ur USA.
– Det har inte att göra med vare sig Trump eller Biden, de har liksom ”America first”. Så det finns alltid en risk. Men att Astra Zeneca hade skrivit kontrakt med Storbritannien, som sa att man inte kunde leverera ut ur Storbritannien innan man var färdiga själva – det visste vi inte. Vi hade kunnat hantera det här helt annorlunda utifrån kommunikation och förväntningar och allting. Så det måste jag säga är det enda bakslaget, och om man ska vara självkritisk så hade vi kunnat agera annorlunda.
Aftonbladet har sökt Astra Zeneca, vars presstjänst meddelar att företaget avböjer att kommentera.
”Jag själv står i kö för att vaccineras”
Flera regioner har i veckan rapporterat om viss skepsis ute i landet till att ta Astra Zenecas vaccin.
Richard Bergström har allt oftare använt ordet ”pandemivaccin” för att beskriva vektorsvaccinen från Astra Zeneca och Johnson & Johson.
De är inte framställda för att tas flera gånger, säger Richard Bergström. I stället kommer EU framöver att satsa på mRNA-vaccin, som exempelvis Pfizer och Moderna erbjuder. Dessa har enligt vaccinsamordnaren visat sig ge betydligt bättre skydd än många först hade trott.
– Strategin som EU-kommissionen har är att vi måste ha en beredskap de kommande åren för att hantera mutationer. Och då blir det en kombination av mRNA-vaccin och proteinvaccin, där vi ännu inte har något godkänt.
55-årige Richard Bergström, som själv inte är vaccinerad, säger att han själv inte skulle ha några betänkligheter kring att ta Astra Zenecas vaccin.
– Just nu har vi inte vaccin så det räcker till alla. Jag själv står i kö för att vaccineras. Då tycker jag i det läget att man ska ta det vaccin man får. Så småningom, när vi kommer fram till 2022 och 2023, kommer vi ha andra typer av vaccin för att hantera mutationer och varianter. Men just nu är Astra Zeneca ett väldigt bra vaccin och det har visat sig vara mer effektivt än vad vi trodde inledningsvis. Nu ser vi jättestora studier från Storbritannien och Israel som visar vilken effekt det har på befolkningsnivå. Så jag hoppas verkligen vi kan använda alla de doser som vi får hit, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström.
PODD Pandemin och moralen
Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.