Chatta om granskningen ”Dödade kvinnor”
Publicerad 2022-09-26
I snitt 15 kvinnor dödas varje år av en man de har eller har haft en relation med.
Oftast sker mordet när kvinnan väl bestämt sig för att lämna den dåliga relationen.
Aftonbladets Johanna Rapp och Linda Hjertén, reportrarna bakom Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor – där varje kvinna räknas – chattar i dag klockan 13 med läsarna.
Tack!
Stort tack för alla era frågor och inspel. Vi har försökt svara på så många frågor som möjligt. Om ni inte fick svar så beror detta troligtvis på att vi redan svarat på en liknande fråga, så scrolla ner i chatten och kolla!
Dödade kvinnor är en mångårig granskning som vi kommer att fortsätta med. Har ni något ämne som ni tycker att vi borde ta upp eller granska närmare, kontakta oss.
Ha en bra dag!
Tack för er granskning. Viktigt att dessa barns och kvinnors röster får höras. Jag undrar lite över mörkertalet och hur stort detta är? Där gärningsmännen inte döms eller åtal inte väcks pga bristande bevisning, suicid osv.
EmelieVad gäller brott i stort finns det alltid ett stort mörkertal, framförallt när det handlar om sexualbrott och våld i hemmet. Men när det ett dödsfall är det svårare att "tappa bort" i statistiken. Det är inte omöjligt att det kan finnas fall där en kvinnas död har rubricerats som sjukdom eller självmord men där det i själva verket ligger ett brott bakom. Men vad gäller dödsfall så är utredningarna ofta omfattande vilket gör att mörkertalet blir mindre än vid till exempel sexualbrott. Ofta sker dödligt våld mot kvinnor i hemmet och det finns ofta en dokumenterad hotbild sedan tidigare mot just den misstänkte.
Johanna Rapp, Linda Hjertén26 sept 2022Det pratas bara en massa att det ska göras mer för kvinnorna som blivit utsatta för våld i nära relation men verkligheten ser helt annorlunda ut. Min nuvarande tjej har anmält sin fd man flera gånger till Polisen, Socialtjänsten har också varit inblandad. Trots bildbevis på blåmärken, filmklipp som visar hans aggressivitet mot både henne och barnet så har det alltid slutat med "ord mot ord" hos Polisen och "du har din historia och han har sin" hos Socialtjänsten. Så jag personligen ger inte mycket för hela systemet och har inget förtroende alls nu när jag själv har insyn under hela.
Krille26 sept 2022Ser nu, som så ofta, att en del män ifrågasätter frågan i sig eller vänder på den, ett slags själförsvar eller vad beror detta på? Finns det forskning på det?
EwaVi har inte hittat någon forskning på det men vi märker i vår mejlbox att många män känner sig utpekade som grupp när vi berör det här ämnet. Det har vi lite svårt att förstå då detta inte handlar om "alla män". Precis som när vi skriver om en kvinnlig förövare i andra ämnen inte menar att peka ut "alla kvinnor". Det här handlar om män som ofta efter åratal av kontroll och svartsjuka dödar den de en gång älskade. Det handlar också om ett strukturellt problem med mäns våld mot kvinnor. Men med det sagt är det också väldigt många män som är engagerade i frågan och som hör av sig med förhoppning om att detta är ett problem som till slut ska få en lösning.
Johanna Rapp, Linda Hjertén26 sept 2022Vad har varit mest frustrerande under alla år av denna granskning?
Vad har förändrats till det bättre / sämre?
Tack för granskningenDet mest frustrerande är ju att siffrorna inte sjunker, att kvinnor fortsätter att mördas. Vi har i flera granskningar av enskilda fall kunnat se delar i rättskedjan som brister. Som i fallet Lotta där utredningen om våld lades ner när hon själv inte längre vågade medverka. Eller i fallet Siri där flera orosanmälningar gjordes innan mordet. Men mycket har också hänt, inte minst för att frågan har blivit viktig även bland många politiker. Saker som hänt är ju bland annat lagstiftningen barnfridsbrott som infördes ifjol och som ger barn som bevittnat våld en status som brottsoffer. Även ett utökat kontaktförbud har införts. Och för varje fall vi tittar på, för varje fall där fel kan påvisas, så blir samhället i stort mer medvetet.
Linda Hjerten, Johanna Rapp26 sept 2022
Zane. Jeanette. Athraa. Siri. Lena. Mona. Hala.
Det är sju av de 341 kvinnor som dödats mellan åren 2000 till och med 2021 av en man de en gång älskat.
Efter sig har de lämnat 619 barn.
År 2022 är inte klart ännu men antalet kvinnor som mördas ser inte ut att minska.
Aftonbladets reportrar Johanna Rapp och Linda Hjertén granskar varje fall av dödligt våld mot kvinnor, där förövaren är en partner eller före detta partner. I granskningen Dödade kvinnor försöker vi hitta systemfel som kanske kan åtgärdas, vi berättar om kvinnorna och vilka de var, vi pratar med barnen som förlorat sin mamma och vi vill inte glömma en enda kvinna.
Idag kan du ställa dina frågor om granskningen och om mäns dödliga våld.