Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Ny rymning från Sis-hem

Publicerad 2023-05-12

Ett barn har rymt från Sis-hemmet Råby utanför Lund.

Ännu en rymning har skett från ett Sis-hem.

Det handlar om en pojke som rymt från Sis-hemmet Råby utanför Lund.

Rymningen skedde under det senaste dygnet och Statens institutionsstyrelse, Sis, bekräftar att de har begärt polishjälp, någonting som Expressen var först med att rapportera om.

– Ja vi känner till att det skett en avvikning. Man har begärt handräckning från Råby, säger Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Sis till Aftonbladet som inte vill uttala sig mer om händelsen i nuläget.

Polisen i region Syd bekräftar att de hanterar en rymning från Sis-hemmet. Enligt presstalesperson Evelina Olsson rör det sig om en pojke som avvikit i samband med en utevistelse.

– Han har haft en planerad utevistelse från sitt boende och har avvikit från denna. Vi har fått en begäran om handräckning från Sis-hemmet, säger hon till Aftonbladet.

Hon har inga uppgifter om när pojken ska ha rymt eller när begäran om polishjälp kom in till polisen.

Aftonbladet söker representanter för Sis-hemmet.

Rymningen sker bara dagar efter en uppmärksammad rymning från ett Sis-hem i Göteborg. Där hade två LVU-placerade pojkar, båda med kopplingar till våldsvågen i Stockholm, rymt.

En av dem var en 14-åring som misstänks ha avlossat ett automatvapen mot en lägenhetsdörr i Fruängen.

Det är inte första gången som rymningar sker från hemmet i Råby. I augusti 2020 fritogs två unga gängkriminella män från hemmet under vapenhot mot personalen.

Efter händelsen fick Sis i uppdrag att höja säkerheten på ungdomshemmen.

Råby tar emot både pojkar och flickor och har akuta utrednings- och behandlingsplatser liksom sluten ungdomsvård. Sis-hemmet erbjuder också vård för pojkar med särskilda vårdbehov.

Följ ämnen i artikeln