Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Generalstrejker utlysta till stöd för Gaza

TT-AFP

Publicerad 2023-12-11

En bananförsäljare framför stängda butiker i Beirut i Libanon. Regeringen utlyste en dag av stängda butiker i protest mot Israels militära insatser i Gaza.

Omfattande manifestationer har genomförts i flera länder i Mellanöstern till stöd för befolkningen i Gaza.

Affärer, skolor och regeringsmyndigheter på Västbanken och i delar av Jerusalem stängdes på måndagen då en generalstrejk utlysts i protest mot Israels militära offensiv i Gaza.

Uppmaningen till strejk kom från palestinska aktivister på Västbanken som krävde solidaritetsåtgärder med Gaza. Strejken omfattade näringsidkare, skolor och offentliganställda. Strejken kombinerades med protestmarscher, enligt Essam Abu Baker som representerar flera palestinska fraktioner på Västbanken.

Även i Libanon stängdes banker, skolor och universitet samt officiella institutioner i en nationell manifestation i solidaritet med befolkningen i Gaza. Protesten i Libanon var utlyst av landets regering.

Stängda butiker och manifestationer rapporterades även från delar av Istanbul, främst Esenyurtdistriktet där många palestinier har handelsverksamhet.

Enligt AFP rapporterades det om manifestationer i Iran, Jemen och i Syrien.

– Strejken i dag är inte bara en solidaritetshandling med Gaza, den är också riktad mot USA som använde sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot ett förslag om vapenvila, säger Abu Baker i Ramallah på Västbanken.

Israel har genomfört omfattande militära attacker mot mål i Gaza efter det att terrorstämplade Hamas angrep Israel den 7 oktober.