Hundbajs stänger köttfabrik

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-28

En köttfabrik i Malmö har förlorat sitt tillstånd att producera livsmedel.

Mögel, gråsuggor och hundbajs har hittats i lokalerna.

Bristande hygien fick Livsmedelsverket att dra in tillståndet att producera livsmedel för Elisedals chark, som också går under namnet Markos chark, i Malmö.

Köttrester i kvarnarna

– I det rummet där de maler ner köttet till korvsmet sprang det levande gråsuggor och tusenfotingar. Och en kollega till mig har sett hundbajs i ett lagerutrymme för korvskinn. Det ska inte finnas hundar på en livsmedelsanläggning, säger veterinärinspektören Wolfgang Heger på Livsmedelsverket till Sydsvenska dagbladet.

Det fanns även kvar köttrester från dagen innan i fabrikens kvarnar, injektorer och blandare.

Fått flera varningar

Slarvet med hygienen upptäcktes 2007.

Företaget, som har 17 anställda, har fått flera varningar och viten på 80 000 kronor, men snusket har inte åtgärdats.

Ägaren Marko Anic ska överklaga beslutet.

– Jag gjorde som de sa, säger han till Sydsvenska dagbladet.

– Jag har förbättrat och förbättrat, men det har tyvärr inte varit tillräckligt. Det här är väldigt tråkigt, säger han.

Risk för magsjuka

Äts färs med högre bakteriehalt finns risk att konsumenten blir magsjuk. Det mesta av köttet från Elisedals chark ska dock ha värmebehandlats så att bakterierna dör.