”Dumt förslag”

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2008-03-25

Maud Olofssons förslag får underkänt av aftonbladet.se:s läsare

Behovsprövade barnbidrag.

Det skulle kunna bli verklighet om Centerpartiet fick bestämma.

Men många av aftonbladet.se:s läsare irriterar sig över utspelet.

– Dumt. Jag har fyra barn och tjänar 21 000 i månaden. Jag kommer ju inte ha råd att ge barnen kläder eller låta dem följa med på skolaktiviteter, än mindre åka på semester... så urdumt förslag, skriver signaturen "4barns mamma" i aftonbladet.ses forum.

Att näringsminister Maud Olofsson (c) har öppnat för att inkomstpröva barnbidraget, retar upp många av aftonbladet.se:s läsare. Folk har mejlat och ringt till redaktionen och inte minst tyckt till i aftonbladet.ses forum.

– Här sliter man för att få det att gå runt, har precis fått en lön på 20 500 kronor efter 18 års heltidsjobb. Jag har tre barn i åldrarna 8 till 15 som bor med mig varannan vecka. Vilken ekonom som helst förstår nog att det kan bli svårt att få det att går runt i dagsläget, skriver Signaturen" Zhara33".

Var går gränsen?

Andra läsare menade att behovsprövat barnbidrag kan vara en god idé. Ungefär 25 procent av de över 75 000 läsare som röstade på Dagens fråga på aftonbladet.se tyckte att det skulle vara rätt att inkomstpröva barnbidraget, medan 40 procent ansåg att barnbidraget ska gå till alla barn.

Många ifrågasatte den nämnda gränsen på 20 000 kronor i inkomst. Hela 35,8 procent som röstade i dagens fråga ansåg att den var för låg.

– Är man höginkomsttagare om man tjänar 22 000 kronor i månaden? Det var det dummaste jag hört. Detta är allianspolitik igen, när de väl gör något så drabbar det alltid dem som inte har så mycket mariginal, skriver signaturen "MammaGuevara" i aftonbladet.se:s forum.

Vid exakt vilken inkomst den eventuella gränsen ska dras, var något som många hade en åsikt om.

– Om man nu skall inkomstbepröva barnbidraget - gör det då för dom som faktiskt har en hög inkomst, uppemot 40 till 50 000 kronor i månaden, ansåg bland annat "kicki91".

"Orättvist"

Enligt näringsminister Maud Olofsson anser många att det är orättvist att höginkomsttagare kan sätta in hela barnbidraget på banken åt sina barn, medan låginkomsttagare är beroende av pengarna.

Det höll många läsare med om, även om andra hävdade att det ändå aldrig kan bli rättvist och att de som är rika alltid kan spara mer pengar till sina barn än andra.

En av dem som tyckte att barnbidragen inte ska gå till rika barns sparkonton är signaturen "Bamsebi".

– Kan man spara undan hela barnbidraget månad efter månad så kan man också vara det utan.

Mauds "feta lön"

Signaturen "Bakrena" menade att alla barn i Sverige ska behandlas lika och att risken fanns att barnbidraget blir ett "fattigbidrag" om det behovsprövas.

– Mina tonårsbarn och de flesta av deras kompisar har hela barnbidraget själva oavsett hur mycket föräldrar tjänar, det tycker jag är mer än rätt. Vill vi att barn mobbas pga att de har barnbidrag, dvs för att deras föräldrar är "fattiglappar"?

Aftonbladet.se har rapporterat att hon tjänar 1 212 000 kronor om året som näringsminister. Som partiledare lyfter hon också 450 000 kronor i arvode från centerpartiet. Vissa av läsarna är fortfarande upprörda över Maud Olofssons inkomst och menar att hon på grund av sina pengar inte har tillräcklig förståelse för de med mindre pengar.

– Skärpning Maud! Lätt för dig att säga med din feta lön. Det är väl meningen att politiker skall ha någon verklighetsförankring? skrev signaturen "klima".

Läs också:

Aftonbladets
bloggar
"Barnbidrag är
lyx"