Obamabiljetter sålde slut på en minut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-13

Rekordpris på svarta börsen till nye presidentens installation

Kongressbyggnaden på Capitol Hill, där Barack Obama ska svära presidenteden 20 januari. Förberedelserna pågår inför installationen.

5 000 biljetter till Obamas invigningstal var tillgängliga för allmänheten – de sålde slut på en minut. Priserna på internet gick snabbt upp till det tiodubbla.

Barack Obama.

Biljetterna släpptes i fredags och kostade 25 dollar eller 200 kronor styck. De som inte hann köpa fick istället leta på auktionssajter som eBay och köpa biljetterna för det tiodubbla, uppger BBC.

Såldes slut på en minut

Två miljoner människor väntas vara på plats i the National Mall när Barack Obama svär presidenteden och håller sitt invigningstal den 20 januari.

De flesta åskadarplatserna är avsatta för lagstiftare, politiker och diplomater. Genom de 5 000 biljetterna som släpptes i fredags vill man ge allmänheten en chans att närvara.

–Tanken är att invigningen ska vara den mest tillgängliga i USA: s historia, säger Linda Douglass, taleskvinna för invgningskommittén till BBC.

Hon är dock bekymrad över de höga biljettpriserna på e Bay, eftersom kommittén uttalat sig mot att någon ska tjäna pengar på händelsen.

Springsteen sjunger

I samband med invigningen kommer också en show ordnas där kändisar som Beyonce, U2 och Bruce Springsteen ska sjunga.

Historiska passager ska läsas av sångerskan Queen Latifah och skådespelarna Jamie Foxx och Denzel Washington.

– Listan med stjärnor är imponerande, men framträdandet handlar inte om showbiz, säger George Stevens som håller i showen till AP.

Musiken ska istället vara förankrade i historien förklarar han. Artisterna har blivit ombedd att sjunga låtar anpassade till dagen, snarare än sina egna hits. Bland annat ska publiken få höra "A Change is Gonna Come" av Sam Cooke.