Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Ta det lugnt, pensionssparare”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-19

Expert varnar: Just nu bör man vara försiktig med att flytta från ett traditionellt livbolag till ett annat

Pensionssparare, sitt still i båten!

Det är pensionsekonomen Eva Adolphsons bästa råd nu när världsekonomin gungar.

Enligt henne riskerar den som byter pensionsbolag i dag att göra en riktigt dålig affär.

Livbolagen, som förvaltar många svenskars pensionspengar, påverkas precis som de flesta andra av nedgången på världens börser.

Det drabbar pensionsspararna och som första bolag funderar nu AMF Pension på att sänka utbetalningen till sina pensionärer genom ett så kallat återtag. Det som sänks är inte det belopp man varje månad blivit lovad av bolaget. Istället handlar det om de pengar som betalas ut vid sidan av det garanterade beloppet, pengar som växer under goda tider. De pensionsdelar som berörs är tjänstepensionen och det privata pensionssparandet.

– Risken att vi måste göra ett återtag är extremt stor, säger AMF:s vd Ingrid Bonde till Dagens Nyheter.

Om AMF gör slag i saken väntas fler följa efter.

Påverkas som alla andra

– Vi har inte tagit några beslut om återtag av överskott än. Men självklart påverkas vi som alla andra av det ekonomiska läget. Vi följer det här månad för månad, säger Bengt-Åke Fagerman, vd för Skandia Liv med drygt en miljon kunder.

Om ett bolag drar tillbaka en del av överskottet är det i första hand de som redan har gått i pension som drabbas. Deras pension blir helt enkelt lägre. Det kan röra sig om så mycket som en tusenlapp i månaden. Men även alla vi andra som sparar till vår framtida pension bör nu vara försiktiga. Att byta livbolag kan till exempel bli en riktigt dålig affär och påverka den framtida pensionen.

– Just nu bör man vara försiktig med att flytta från ett traditionellt livbolag till ett annat. För vid en flytt finns risken att man inte får med sig hela värdet av sitt pensionskapital, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på tjänstepensionsföretaget Alecta.

Det vill säga den del av pensionskapitalet som går utanför den garanterade delen.

Nedskrivning två gånger

Och i värsta fall kan det nya bolaget man flyttar sina pensionspengar till i sin tur göra ett återtag.

– Då drabbas du av en nedskrivning av pensionskapitalet två gånger. Och det är klart att det påverkar den framtida pensionen. Ju mer pengar man har i sitt pensionskapital, desto högre blir pensionen, säger Eva Adolphson.

Hon tycker därför inte att man ska lockas av reklamen som uppmanar pensionsspararna att samla alla pensionsdelar på ett och samma ställe.

– Många tilltalas av det eftersom man inte vill få besked från många olika håll. Vill man ändå samla allt hos en förvaltare så ska man göra det i bättre tider.

I början av februari lämnar AMF Pension besked om hur det blir med pensionsutbetalningarna. Folksam Liv, däremot, planerar inte något återtag.

– Vi har inga sådana planer som situationen ser ut nu, säger Folksams vd Anders Sundström till Aftonbladet.

Enligt TT planerar inte heller Länsförsäkringar att sänka pensionsutbetalningarna.

Pensionen kan komma från tre håll

Allmän pension. Kallades tidigare för ”folkpension.” Varje år går 18,5 procent av din lön till den allmänna pensionen. Även studier, värnplikt, föräldraledighet, a-kassa och socialförsäkringar ger rätt till pension. 16 av de 18,5 procenten går till inkomstpensionen. Värdet bestäms av hur det går för lönerna i Sverige. Om lönerna stiger blir pensionerna högre. Om lönerna utvecklas mindre bra blir pensionerna lägre.

2,5 av de 18,5 procenten går till premiepensionen. De pengarna får var och en placera genom ppm-valet. Den som inte gör något val får automatiskt sina pengar placerade i Sjunde AP-fonden.

Ju längre tid man arbetar desto högre blir den allmänna pensionen.

Den som inte har tjänat tillräckligt mycket under yrkeslivet garanteras en garantipension.

Tjänstepension. Om arbetsgivaren har kollektivavtal betalas automatiskt en del av lönen till den framtida pensionen. I Sverige har runt 90 procent kollektivavtal. Den som tjänar över 30 000 i månaden får extra mycket pengar genom tjänstepensionen. Precis som när det gäller den allmänna pensionen får man själv bestämma över en del av tjänstepensionen.

Den som jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal får inte automatiskt tjänstepension. Då är det viktigt att förhandla sig till en tjänstepension. För den som helt saknar tjänstepension blir det viktigare med ett eget pensionssparande.

Privat pensionssparande. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen kommer tillsammans att ge dig mellan ungefär 60 och 80 procent av den lön du har när du går i pension. För att få mer pengar krävs ett privat pensionssparande. Man kan välja mellan:

Traditionell pensionsförsäkring med garanterad ränta.

Fondförsäkring där försäkringsbolaget investerar dina pengar i fonder. Hur stor slutsumman blir beror på hur bra fonderna går.

Individuellt pensionssparande där du själv placerar dina pengar i fonder eller aktier eller på konto.

ANNONS