En person saknas efter båtolycka i natt - fyra har räddats

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-09

Båt gick på grund i hårt blåst på Helgasjön norr om Växjö

Fritidsbåten med fem personer ombord gick på grund i mörkret och den hårda blåsten. När båten började ta in vatten lyckades de ringa ett larm innan de kastade sig i det kalla vattnet.

Fyra personer räddades efter tre timmars sökande på söndagsmorgonen medan en person fortfarande saknas. Räddningstjänsten har bara hittat en tom flytväst.

Tre män och två kvinnor hade varit på fest i Åby i norra delen av Helgasjön och var på väg söderut mot Hagavik när grundstötningen inträffade strax efter klockan tre på natten. När den sex meter långa och ruffade fritidsbåten började ta in vatten slog de larm innan de kastade sig i det kalla vattnet.

Larmade från mobilen

- De ringde från en mobiltelefon och skrek att båten höll på att sjunka, berättar jourhavande räddningschef Mats Friman för aftonbladet.se.

Ett omfattande räddningspådrag inleddes av polis och räddningstjänst. Båtar skickades ut på den stora Helgasjön men en av försvarets räddningshelikoptrar från Visby tvingades vända på grund av kraftiga vindar över Österjön. Senare lyckades en helikopter från Kallinge ta sig till området, men de hårda vindarna gjorde det omöjligt att söka från luften.

Fel sökområde

Men vid klockan halv sju på söndagsmorgonen hittades två av de saknade som hade simmat i land på Ramsö, mitt i Helgasjön.

- Problemet var att att de hade givit fel position vid olyckstillfället så vi sökte först en halv mil söder om Ramsö, säger Mats Friman.

Omkring tjugo minuter senare hittade ytterligare två personer nära Ramsö.

- De har förts till sjukhus och uppges vara nedkylda men i relativt god vigör. Nu söker vi efter den sista saknade. Vi har hittat en tom flytväst men vi vet inte om den tillhör den saknade, säger Friman till aftonbladet.se vid åttatiden på morgonen.

ANNONS