Svenskar i sjödrama i Antarktis

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-23

Över 150 personer evakuerade i livbåtar – fartyget gick på ett isberg

Ett kryssningsfartyg är på väg att sjunka nära Antarktis.

– Alla ombord har evakuerats nu och fartyget är tomt. Fem personer i besättningen, bland annat kaptenen, är svensk, säger Peter Burman vid arrangören Gap Shippings svenska kontor.

Fartyget har svår slagsida och det är 1400 meter djupt på platsen.

Det liberiaflaggade kryssningsfartyget ”Explorer” håller på att sjunka utanför King George-ön i Antarktis.

Vid 15.30 svensk tid låg det mycket djupt i vattnet och drev långsamt mot iskanten. Fartyget ”Nordnorge”, som räddat samtliga ombord, var då på väg bort från olycksplatsen.

– Vi gör det av hänsyn till passagerarna. ”Explorer” har så kraftig slagsida att hon kommer att slå runt när som helst, sa då kaptenen Arvid Hansen till norska Bergens Tidendes nätupplaga.

Passagerare och besättning som räddats hade då fått filtar och varma kläder.

Alla förs till den chilenska flygbasen vid Fray/Marsh på King George-ön, där man kommer att borda Herkules-plan för vidare färd mot fastlandet och sedan tillbaka till respektive hemland.

Isberg

Allt pekar på att ”Explorer” kolliderat med ett isberg natten till idag. Hålet är stort som ett par rejäla knytnävar och vattnet har forsat in i snart ett halvt dygn.

Ombord fanns sammanlagat 154 personer inklusive besättning. Alla har räddats.

– Jag fick samtalet klockan 04.20 i natt svensk tid. Klockan 06.58 togs beslutet att evakuera fartyget, säger Peter Burman, teknisk manager vid den kanadensiska arrangören Gap Shippings kontor i Sverige till aftonbladet.se.

Alla evakuerade

Samtliga personer ombord har evakuerats och befinner sig nu på det norska fartyget "Nordnorge", som leder räddningsoperationen på plats.

Fem personer ombord på ”Explorer” var svenskar. Samtliga fanns i besättningen.

– Kaptenen, överstyrman, safety-officeren, fartygsläkaren och en Zodiak-förare (gummibåtsförare) är svenskar, säger Burman.

Passagerarna är enligt arrangören från Storbritannien, USA, Argentina, Kanada, Australien, Holland, Belgien, Kina, Danmark, Frankrike, Irland, Japan, Schweiz och Tyskland.

Besättningen stannade först kvar ombord för att försöka pumpa bort vattnet men valde sedan att evakuera.

– Hela maskingänget var kvar ombord för att försöka starta pumparna. De var de sista 15 som lämnade och nu är alla i säkerhet ombord på ”Nordnorge”, säger Burman.

Kryssningsfartyget ”Explorer” har börjat sjunka. Vid 14-tiden svensk tid hade man runt 50 graders slagsida åt styrbord och fortsatte att ta in vatten.

1400 meter till botten

– Det finns en chilensk isbrytare i området som eventuellt kan assistera. Men det är inte säkert att det går. Men som jag ser det så har det här gått bra om alla är räddade, säger Burman vid 13-tiden.

Fartyget sprang läck och började ta in vatten via ett hål om 25 gånger 10 centimeter i skrovet och fick snabbt slagsida åt styrbord.

Om ”Explorer” sjunker är fartyget borta för gott – det är 1400 meter till botten.

Vinden ökar

Argentinsk och amerikansk kustbevakning samordnade sina resurser för att undsätta passagerarna. Dessutom deltar två passagerarfartyg på plats, norska "Nordnorge” och ”Endeavour”.

Enligt SMHI är temperaturen i området minus fem grader och våghöjden 2–3 meter, med en vindstyrka på 202-5 knop, det vill säga 10-15 meter per sekund.

Vinden väntas öka till 15-20 meter per sekund framåt natten och även våghöjden väntas öka.

Byggd för arktiska vatten

Kryssningsfartyget ”Explorer” byggdes 1969 i finländska Nystad för Lindblad travel. Det konstruerades för att stå emot is och anpassades för expeditioner i arktiska vatten.

Idag seglar det under liberiansk bekvämlighetsflagg och ägs av arrangörens dotterbolag Gap Shipping Co med adress i Barbados.

Fartygsförvaltaren har en postadress i Monaco.