Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Så är partiledarnas form

Publicerad 2015-05-10

I kväll väntar vårens stora politikdrabbning när partiledarna möts i SVT:s stora debatt i ”Agenda”.

Bland deltagarna finns både nykomlingar och återvändare – och alla har mycket att bevisa.

Vi har kartlagt partiledarnas form.

Under supervalåret 2014 duggade debatterna tätt mellan partiledarna. I år är läget ett annat, men i kväll möts de i tv-rutan.

Ebba Busch Thor (KD) har blivit mamma och ersätts av partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.

Anna Kinberg Batra (M) gör debut i en tv-sänd partiledardebatt.

– Jag ser fram emot det, jag har bara varit med i en partiledardebatt tidigare och det var i riksdagen. Det är ett mer koncentrerat format i tv och då gäller det att vara tydlig med vad som är allra viktigast för Sverige. Det är jobb och tillväxt, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven ser debatten som ett tillfälle att lyfta fram skillnaderna i svensk politik:

– Nu har vi lagt en vårändringsbudget som satsar på investeringar för att vi både ska se till att människor ska komma i arbete och att skolan och välfärden ska fungera.

Stefan Löfven, S

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Efter åtta år i opposition lyckades Löfven vinna makten för S. Efter en turbulent höst har han lyckats komma överens med

oppositionen i flera viktiga frågor, som försvaret och skolan.

Internt ses decemberöverenskommelsen, som tryggar att regeringen får igenom sin budget, som en framgång.

Löfven leder en parlamentariskt svag regering och dras med de sämsta opinionssiffrorna sedan han tillträdde som S-ledare. Hans förtroende har sjunkit och S har tappat i profilfrågan om jobben. S-ledaren har kritiserats hårt för att ha brutit flera vallöften. Internt finns tryck på att regeringen måste börja leverera.

Åsa Romson, MP

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus På sistone har de gröna vunnit flera skalper internt i regeringen. Det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien förlängdes inte och bensinskatten ska höjas. Nyligen kom ett glädjande besked för MP när det stod klart att Vattenfall planerar att stänga kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 i förtid.

Även om MP för första gången sitter i regeringen stukades man svårt av det dåliga valresultatet. Hade en skakig inledning. Riskerar på sikt att straffas i opinionen på grund av samarbetet med S.

Jacob Forsmed, KD

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Har knappast några förväntningar på sig eftersom han är ny i KD-ledningen och hoppar in för partiledaren Ebba Busch Thor, som fick barn i förmiddags. Forssmed går in i debatten i ett läge då partiet kan fokusera enbart på sig självt och slippa oket av att förhandla och kompromissa i en regering.

Han går in i debatten med bara några timmars förberedelser. Är helt okänd för svenska folket. I vanliga är han KD:s ekonomiska talesperson och är en dem som slåss om att få ta partiledardebatterna i riksdagen där Busch Thor inte sitter.

Jimmie Åkesson, SD

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus SD-ledaren gör sin stora offentliga comeback i kvällens debatt. Åkesson har återvänt till ett parti som fortsatt växa efter succén i valet i höstas, trots att han själv varit sjukskriven. Frågan om invandring har dessutom fortsatt att diskuteras friskt.

SD har de senaste månaderna ägnat sig åt hårda interna stridigheter, som skett rakt ut i offentligheten. Nyligen uteslöts ledningen ur ungdomsförbundet, och flera anda medlemmar.

För första gången på länge har det riktats öppen kritik mot partledningen som anklagats för toppstyre och maktfullkomlighet.

Anna Kinberg Batra, M

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Trots valförlusten och partiledarbytet visar M och Kinberg Batra upp stabila opinionssiffror. Hade ett brett stöd i partiet när hon valdes till populäre Reinfeldts efterträdare och har påbörjat ett förnyelsearbete av partiets politik.

Kritiken mot M-ledningen med anledning av decemberöverenskommelsen har inte avtagit i styrka. Kinberg Batra har dessutom fått hård kritik för att hon är för osynlig, bland annat av DN:s ledarsida.

Jonas Sjöstedt, V

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Trots att hans parti bara fick 5,7 procent i valet och lämnades utanför regeringen sitter Sjöstedt i en guldsits. Regeringen är beroende av att förhandla med V för att få igenom sin budget, samtidigt som Sjöstedt stundtals kan opponera och vara kritisk mot S/MP.

Besvikelsen i valet förklaras med att V blev ett enfrågeparti när man satsade allt krut på vinster i välfärden. Det interna förnyelsearbetet riskerar att avstanna när man nu sitter i en bra sits, som framför allt är ett resultat av hur andra partier har agerat.

Annie Lööf, C

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Tog på sig ledartröjan i Alliansen efter höstens val när det uppstod ett maktvakuum inom Moderaterna. Efter flera tuffa år har både Annie Lööf och C börjat hitta sin nisch. Långt före de andra borgerliga partierna när det gäller utvecklingen av egna politiken.

Även om valet i höstas målades upp som en framgång för C nådde man med 6,1 procent sitt näst sämsta resultat någonsin. Lööf sa tidigt att hennes mål var att partiet skulle växa rejält och nå 20 procent i valet 2022. Långt ifrån en sådan utveckling.

Jan Björklund, FP

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Har inte låtit sig nedslås av ett dåligt valresultat och stundtals usla opinionssiffror. Björklund är en erfaren politiker som lett partiet sedan 2007. Trots avgångskrav hävdar han med emfas att han är rätt person att leda FP även framöver. I opposition finns en möjlighet att bredda partiet.

Björklund har lett partiet i flera valrörelser med svaga resultat. Starkt förknippad med de senaste årens larmrapporter från den svenska skolan. Det har under lång tid spekulerats internt vem som ska bli efterträdaren.