Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Vd:n chocksänkte sin lön – företaget gör succé

Publicerad 2015-10-29

Tjänar lika mycket som sina anställda

I april bestämde sig Dan Price för att sänka sin egen lön och ge en rejäl löneförhöjning till sina anställda. Nu skördar han resultatet – omsättningen har ökat med 15 procent.

– Det här är ett bra budskap till andra företagare och medarbetare, säger han till Huffington Post.

Dan Price, vd på Gravity Payments i Seattle, USA, ledsnade på ojämlikheten på arbetsmarknaden. I april bestämde han sig därför för att genomföra en stor förändring.

Han sänkte sin egen årslön från tio miljoner kronor till 581 000. Samtidigt chockhöjdes de anställdas minimilön till ungefär samma nivå, cirka 600 000 kronor.

– Det är större ojämlikhet i dag i USA än under finanskrisen. Jag har tänkt mycket på det och kom fram till att nu är det är dags. Jag kan inte fortsätta en dag till utan att göra något åt saken, sa han då till Huffington Post.

”Bra budskap till andra företagare”

De första tre månaderna var svåra för företaget, efter att nyheten om löneförändringarna lagt sig. Flera stora kunder lämnade. Men nu verkar vinden ha vänt.

I en intervju med Inc berättar Price att vinsten dubblats hittills i år. Omsättningen har också ökat med 15 procent.

– Det här är ett bra budskap till andra företagare och medarbetare. Att systemet är bra både för affärer och anställda, säger Dan Price till Huffington Post.
---
Gilla Aftonbladet på Facebook

Följ ämnen i artikeln