Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Svensk isbrytare räddade 20 liv

Publicerad 2011-06-20

Kapten Finn Jörgensen och hans manskap tvekade aldrig.

I stället gav de sig ut i stormen, trotsade 15 meter höga vågor – räddade 20 liv och undvek en miljökatastrof.

– När ett annat fartyg och kollegor är i nöd, då hjälper man till.

Amerikanska myndigheter visade i dag sin tacksamhet för hjälteinsatsen. Kapten Finn Jörgensen och hans 12 man starka besättning fick på ambassaden i Stockholm ta emot en utmärkelse för sin insats i december 2010 – som räddade 20 liv och såg till att undvika en större miljökatastrof.

Den svenska isbrytaren Tor Viking II befann sig då i hamnen Dutch Habor i Alaska på jobb.

– Det var sådant förfärligt väder och blåste så hårt att vi hade svårt att hålla kvar vårt eget fartyg i hamnen, säger Finn Jörgensen.

Drev i stormen

Då kom larmet.

Det grekiska bulkfartyget Golden Seas hade fått maskinhaveri – och drev i stormen mot klipporna.

Ombord på det 230 meter långa fartyget, lastat med 65 000 ton rapsfrön, fanns 20 personer i besättning och i tanken nära en halvmiljon liter bulkolja.

Den amerikanska kustbevakningen vände sig då till Tor Viking II för hjälp.

– Vi gick till ”action” omedelbart. När det rör kollegor, oavsett nation, så hjälper man till. Och vi hade fartyget för att göra det, säger Finn Jörgensen.

Isbrytaren Tor Viking II, från det svenska rederiet Transatlantic, kastade sig ut i stormen och seglade som enda fartyg i full fart mot Golden Seas.

15 meter höga vågor

– De normala vågorna var 10-13 meter höga, en del var över 15 meter. Vi var mer under vatten än över.

Det tog dem ett dygn att nå fram till skeppet. Och när de väl var framme började den svåra kampen att försöka få över en tross till det stora lastfartyg som drev i stormen.

– Det var väldigt dramatiskt, men till slut gick det. Man kan säga att de var väldigt glada att vi kom, säger Finn Jörgensen.

Tor Viking II lyckades sedan bogsera det grekiska skeppet in till säkerhet. Och räddade samtidigt livet på 20 människor och undvek en större miljökatastrof, då stora mängder olja hade läckt ut i havet om skeppet förlist.

Stolta över besättningen

– Det gick bra tack vare att vi hade ett bra skepp, gott sjömanskap och ett bra manskap ombord. Vi har alla jobbat länge ihop och är ett sammansvetsats gäng. Det var samtidigt skönt att få ett pris i dag, men om samma sak skulle hända igen skulle vi aldrig tveka att ingripa, säger Finn Jörgensen.

På rederiet Transatlantic är man stolta över sin besättning. Åke Rohlén är ansvarig för offshore och isbrytarverksamheten.

– Det här visar vad en bra besättning och ett bra fartyg kan göra. Det är något som vi alla kan vara stolta över då fartyget seglade under svensk flagg, säger han.