Papandreou planerar koalitionsregering

Publicerad 2011-11-05

Sammanbiten Papandreou i möte med presidenten

I dag hade premiärminister Giorgos Papandreou ännu ett möte i syfte att rädda Grekland undan konkurs och politiskt kaos.

Mötet som tog ungefär en timme var med president Karolos Papoulias för att diskutera möjligheten att bilda en koalitionsregering.

– Jag besökte presidenten för att informera om min avsikt att bilda en provisorisk koalitionsregering, sa han efteråt enligt PoliticsGR på Twitter.

En tydligt pressad Giorgos Papandreou vinkade till det gigantiska pressuppbåd som samlats innan han gick in i presidentpalatset.

Ett gigantiskt mediauppbåd väntade efteråt spänt på ett uttalande efter mötet.

– Det har spekulerats i om han kommer meddela sin avgång där inne, berättar Wolfgang Hansson.

Men Papandreou sa inget om ryktena kring hans eventuella avgång. Tidigare har han dock sagt att han inte bryr sig om sin post, att det är inte den som är det viktiga i sammanhanget.

– Han hintade tidigare att han var beredd att avgå. Men om han verkligen tänker göra det, vet man inte.

Provisorisk regering

Vid midnatt lokal tid stod det klart att Greklands socialistregering hade vunnit förtroendeomröstningen med knappa 153 röster av totalt 300 i parlamentet.

I dag kunde Giorgos Papandreou gå vidare i arbetet att rädda Greklands ekonomi. Vid 11-tiden idag inleddes mötet med Greklands president Karolos Papoulias. Mötet tog cirka en timme.

– Jag besökte presidenten för att informera om min avsikt att bilda en provisorisk koalitionsregering, sa han efteråt enligt PoliticsGR på Twitter.

Finansminister Evangelos Venizelos har tidigare uppgett att den nya regeringen som ska bildas kommer vara vid makten till och med slutet av februari.

Om Papandreou avgår, är Venizelos troligtvis den som tar över rodret.

Kritisk opposition

Nu måste Papandreou inleda en diskussion med de andra partiernas ledare, däribland oppositionsledare Antonis Samaras, angående en koalitionsregering. När dessa möten ska ske är ännu okänt.

Under de två åren som Papandreou och hans regering har varit vid makten har skuldkrisen allt mer fördjupats. Samaras har tidigare krävt Papandreous avgång, samt nyval.

– Maskerna har fallit, herr Papandreou har avvisat våra förslag i sin helhet. Ansvaret han bär är enormt. Den enda lösningen är val, sa han enligt nyhetsbyrån AP.

För Samaras skulle ett nyval innebära en promenadseger.

– Papandreou är otroligt impopulär och om det var nyval nu skulle hans parti förlora och i princip raderas ut, säger Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Reinfeldt oroad

I svensk tv diskuterade statsminister Fredrik Reinfeldt under morgonen den ekonomiska krisen.

– Orolig är jag, för jag tar detta på mycket stort allvar. Men det har gjorts stora ansträngningar. Det europeiska ledarskapet har svarat på krisen men det kommer ta flera år innan man tagit sig igenom den, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i TV4:s Nyhetsmorgon i en kommentar kring den djupa ekonomiska krisen som skakar Grekland.

Han menar att "många år av stor osäkerhet" kommer prägla Grekland och att det viktigaste nu är att begränsa den ekonomiska krisen så att inte fler länder inom Euro-zonen dras med.

Svensk euro

På frågan om Sverige i framtiden kan komma att införa euron, var han tydlig.

– Inte så långt som jag idag överblickar, men det beror också på att det i dag finns ett folkligt starkt stöd att behålla kronan.

Han sa vidare att han respekterade folkomröstningsresultatet och att man inte skulle genomföra någon ny folkomröstning om det inte "blir en tydlig svängning" i opinionen.

Enligt Reinfeldt borde Grekland inte ha fått införa euron som valuta, eftersom de "uppenbarligen inte var redo" för det.

Att Giorgos Papandreou klarade förtroendeomröstningen i det grekiska parlamentet, innebär inte att krisen är över, sa han.

– Den politiska krisen har kortvarigt tagit paus men den ekonomiska krisen är kvar att hantera, konstaterade han.