Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Konstnär togs av polis – misstänkt för hets mot folkgrupp

Publicerad 2014-07-05

Malmöpolisen slog i dag till mot ett galleri och omhändertog konstnären Dan Park.

Nu misstänks han för hets mot folkgrupp – ett brott han tidigare dömts för.

– Vi har beslagtagit tavlor, säger Nils Norling på polisen.

Klockan tolv i dag slog polisen till mot ett galleri på Generalsgatan i Malmö.

Där omhändertogs en konstnär misstänkt för hets mot folkgrupp. Enligt TT är det gatukonstnären och provokatören Dan Park, 46, som gripits, men polisen vill inte bekräfta uppgiften.

Utställningen öppnades under förmiddagen i dag och polisens insats var planerad.

– Vi har fått in information om att det kunde finnas tavlor som skulle kunna bryta mot lagen om hets mot folkgrupp, säger Malmöpolisens informatör Nils Norling.

Tavlor beslagtagna

Förutom att omhänderta konstnären beslagtog polisen flera tavlor.

– Det är just de tavlor vi beslagtagit som skulle kunna bryta mot lagen, säger Nils Norling.

Vad tavlorna föreställer vet han inte.

Ett av verken, som enligt uppgift till Aftonbladet är ett av de beslagtagna, visar en bild på Hitler och en text på engelska om att inte bara mörkhyade människor har drömmar, men med kränkande ordval. Ett annat visar massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik, klädmärket Lacostes logga och texten ”Unconventional Chic”.

Mellan 60 och 70 personer hade samlats utanför galleriet för att protestera mot utställningen.

– Vi har haft ett stort antal poliser här som ska se till att det går lugnt till och det har det gjort, säger Nils Norling.

Dan Park ska nu förhöras och sedan ska en åklagare ta ställning till om han ska anhållas.

Så sent som i april dömdes han till fyra månaders fängelse för två fall av hets mot folkgrupp samt förtal.

Galleriet stängde

Galleristen Henrik Rönnquist stängde efter händelserna för dagen. Det på grund av att polisen tagit bort de avspärrningar som tidigare satts upp med anledning av protesterna.

– Då hade jag inget annat val än att låsa och larma galleriet och gå därifrån och, med hjälp av några vänner som stöd, gå till en taxi. Polisen följde mig inte ens till taxin, jag är lite sur på polisen nu, säger Henrik Rönnquist.

Nils Norling bekräftar att avspärrningarna hävdes en stund efter att Dan Park omhändertagits, men att polis på plats meddelade galleristen att man skulle göra så när de flesta av de som samlats för att protestera gett sig av.

– Vi fanns kvar hela tiden medan han stängde och låste. Sedan ville han ha skjuts av polisen, men det sa poliserna på plats att det inte gick. Vi väntade tills taxi blivit beställd och fanns kvar efter att sista person lämnat platsen, säger Nils Norling.

”Ett öppet rum”

Henrik Rönnquist uppger att det är åtta tavlor som beslagtagits.

Han säger att han ställer ut ”alla möjliga” konstnärer. I morgon kommer han att öppna galleriet igen och han tvekar inte på att fortsätta visa Dan Parks utställning.

– Mitt galleri är ett öppet rum och jag tycker att även Dan Park har rätt att få visa sin konst.

Henrik Rönnquist berättar att han i samband med att han stängde galleriet häcklades av de som samlats utanför för att protestera och att han bland annat blev kallad rasist och nazist.

Under natten mot i går kastade också någon, enligt honom, sten mot ett av galleriets fönster.

– Vi kan ha en debatt, men när debatten går över till att man kastar in gatsten genom skyltfönster har man gått för långt.

ANNONS