Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Bernie kräver ursäkt – Hillary kallar honom lögnare

Publicerad 2016-04-02

Hillary Clinton gör som Donald Trump – hon anklagar Bernie Sanders-följarna för att störa hennes valmöten.

Och för att fara med osanning.

– Jag är så less på att Bernie Sanders läger ljuger om mig, säger Clinton.

Nu kräver Sanders en ursäkt.

I det totala racet för att bli demokraternas presidentkandidat är det Hillary Clinton som ligger i täten. Hon behöver knappt hälften av de resterande delegaterna för att ta hem egen majoritet.

Men Bernie Sanders tog hem en primärvalstrippel i den senaste omröstningsomgången. Den 74-årige senatorn vann i Alaska, Washington State och Hawaii med stor marginal.

Och nu gör de demokratiska kandidaterna som sina republikanska motståndare gjort under hela primärvalet – de ger sig på varandra.

Pressades av aktivist

Efter ett valmöte i Syracuse, New York, pressades Hillary Clinton av en Greenpeaceaktivist på frågan om hon tagit mot kampanjbidrag från fossila bränsleindustrin, uppger CNN.

– Jag är så less på att Sanders kampanj sprider lögner om mig, säger Clinton i ett klipp från tillfället.

– Jag är så less.

Nu kräver Bernie Sanders en ursäkt från Clinton.

– Hon är nog skyldig senatorn en ursäkt eftersom senatorn inte ljuger om hennes register, säger Sanders kampanjchef Jeff Weaver enligt Politico.

– Han talar om hennes tillvägagångssätt. Uppenbarligen gillar hon det inte, men det gör det inte till lögner.

”Djupt cyniskt”

För MSNBC utvecklar Weaver sitt resonemang:

– Om Clinton-lägret vill debattera att industrilobbyister ger tusentals dollar till hennes kampanj inte kommer påverka hennes beslut om blir vald så är det helt okej. Men att kalla oss lögnare för att vi pekar på fakta kring hennes insamling av pengar är djupt cyniskt och en besvikelse, säger han.

Hillary Clinton har tagit mot hundratusentals dollar från personer som är kopplade till bränsleindustrin, men inte från företagen direkt. Även Bernie Sanders har tagit mot, i sammanhanget, mindre summor från människor med koppling till bensin, gas och oljeföretagen.

Men Bernie Sanders läger uppger att kampanjbidragen kommer från lobbyister och pekar på den Greenpeace-rapport som fick Hillary Clinton att tända till.

Joel Benenson, rådgivare åt Hillary Clinton, säger att de uppfattar det som att Bernie Sanders och hans anhängare anklagar henne för att ta pengar direkt från industrin, vilket enligt de amerikanska vallagarna inte är tillåtet.

– Hon gör inte det. Inte han heller. Ingen av dem tar mot pengar från fossila bränslenindustrin, säger Benenson enligt Politico.

– Båda har fått pengar av människor som jobbar inom den indstrin.

Tagit emot miljoner

Enligt Center for Responsive Politics har Clinton tagit emot över 2,6 miljoner kronor från bidragsgivare med koppling till olje- och gasindustrin och Sanders motsvarande cirka 430 000 kronor, skriver Politico.

Men Greenpeace-rapporten som Sanders pekar på uppger att Clintons kampanj och hennes hennes Super PAC-grupp tagit mot över 34 miljoner kronor från lobbyister från den industrin, skriver Politico.

Frågorna kring kampanjbidrag från olje- och gasindustrin har följt Hillary under i princip hela hennes kampanj, i slutet av förra året fick pressades hon också på uppgifterna om att hon fått stora bidrat från lobbyister.

– Jag får kolla upp det. De har verkligen inte gjort något särskilt avtryck eftersom jag inte ens känner till det, sa hon då enligt Politico.

Men i takt med att Bernie Sanders framgångar växt har Clintons frustration i frågan växt, enligt CNN.

Gjorde ”en Trump”

Under den senaste tiden har hennes valmöten störts och nu senast i Syracuse, New York, gjorde hon en Trump när en grupp demonstranter ställde sig upp och skanderarde: ”Om hon vinner förlorar vi”.

Hon skyllde på Bernie Sanders.

– Jag vet, Bernies folk kom hit för att säga det, sa hon, uppger CNN.

Följ ämnen i artikeln