Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Larm: Här kan ske ett nytt folkmord

Uppdaterad 2016-09-21 | Publicerad 2016-09-20

Det lilla afrikanska landet Burundi är på väg att explodera.

Tusentals människor har mördats och torterats – och FN varnar för ett folkmord likt det i grannlandet Rwanda.

År 1994 slaktades 800 000 människor i Rwanda. Nu är en liknande situation på väg att blossa upp – i grannlandet Burundi.

Aftonbladet
Utrikes

Det varnar FN för i en ny rapport. Där avslöjas en rad fasansfulla detaljer om situationen i landet. Intervjuer med hundratals vittnen visar bland annat att:

300 000 har flytt landet

Myndigheterna systematiskt torterar sina fångar. Rapporten listar 17 olika metoder, som att människor tvingas sitta på frätande syra eller att man fäster tyngder på offrens testiklar.

Kvinnor och unga flickor utsätts för sexuella övergrepp.

564 avrättningar har dokumenterats mellan april 2015 och augusti i år - men utredarna befarar att den egentliga siffran är 1 000.

Massgravar har hittats i landet. Foto: AFP

Hatfull retorik

Det som är mest oroande enligt utredarna är regeringens retorik, då man ständigt eldar på motsättningarna mellan folkgrupperna hutu (som utgör ca 85 procent av landets befolkning) och tusti.

Avhumanisering och hets mot folkgrupp ses som en utlösande faktor i folkmordet i Rwanda, där tutsi-befolkningen kallades "kackerlackor" av hutu-kontrollerade radiostationer.

Hundratusentals döda

Precis som Rwanda drabbades Burundi hårt av strider mellan hutu och tutsi på 90-talet. Hundratusentals människor dog i inbördeskriget, som blev långt ifrån lika uppmärksammat som våldet i Rwanda.

"Kan spåra ur"

FN vädjar nu till omvärlden att ta krafttag för att förhindra en liknande utveckling. "Situationen har potential att spåra ur, även utanför Burundis gränser", skriver utredarna i rapporten.

Burundis regering mottog rapporten med vrede och kallade den "partisk". Willy Nyamitwe, rådgivare åt presidenten, har även bemött medier som skrivit om rapporten på Twitter (till synes med hjälp av Google Translate).

Oroligt sedan i januari

FN-utredningen tillsattes av i januari sedan svåra oroligheter bröt ut i april förra året. President Pierre Nkurunziza, som är hutu, hade då beslutat att kandidera till tredje mandatperiod - i strid med författningen enligt oppositionen.