Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Fotbollsstjärna dömdes för rån

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-23

En pappa och hans son i Västervik blev hotade, bundna och inlåsta i en garderob. Ändå bedöms inte rånet som grovt.

Den ena rånaren spelade i en av Sveriges mest kända fotbollsklubbar och spåddes en lysande framtid.

De båda gärningsmännen, 23 och 21 år gamla och hemmahörande i Norrköping, dömdes på tisdagen av Kalmar tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse vardera för olaga frihetsberövande och rån. De ska dessutom tillsammans betala 75 000 kronor i ersättning till sina offer.

På jakt efter pengar tog sig de båda männen den 2 februari in i familjens villa i Västervik. Pappan var tillfälligt ute, den då 16-årige sonen låg sjuk och nedbäddad i sitt rum.

Tog sig loss

När fadern kom hem satte rånarna på sig maskering och hotade honom med skjutvapen och kniv. Även sonen hämtades från sitt rum. Båda bands med silvertejp och låstes in i en garderob. Rånarna försvann sedan med cirka 3 500 amerikanska dollar.

– Jag fick en pistol rakt mot mitt ansikte. Sedan sökte de igenom huset. Min son var på övervåningen så de tvingade ner honom till mig, sa pappan till Aftonbladet i början av februari.

Men de kom inte långt. Far och son tog sig loss och slog larm och rånarna kunde gripas innan de lämnat Västervik.

Båda erkände

Båda männen, som erkänner, åtalades för grovt rån. Men tingsrätten ser förmildrande omständigheter. Vapnen, som visade sig vara kolsyrepistoler, riktades aldrig direkt mot offren och några allvarliga hot uttalades inte. Rånarna har varit hänsynslösa och råa, men inte till den grad att brottet ska ses som grovt, enligt rätten.

Fotbollsspelaren är inte dömd för några grövre brott tidigare. Men 23-åringen förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret. Förutom narkotikabrott har han dömts för misshandel, rån och våld mot tjänsteman.