Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Vad är EU-parlamentet?

Uppdaterad 2014-05-12 | Publicerad 2014-05-05

Om knappt tre veckor, den 25 maj, är det val till EU-parlamentet. Sju miljoner svenskar och 400 miljoner andra européer har möjlighet att utse de ledamöter som ska sitta fram till 2019.

De är alla inflytelserika makthavare som påverkar din vardag i viktiga frågor från innehållsdeklaration av livsmedel till stora infrastrukturprojekt.

Men många tycker de kan för lite om EU för att rösta. Den kunskapsluckan vill Aftonbladet hjälpa till att stänga.

Fram till valdagen publicerar vi varje dag ett nytt kapitel av Mellins EU-skola. I dag: Vad är EU-parlamentet?

Aftonbladets
valkompass

EU-parlamentet, som egentligen heter Europaparlamentet, är världens enda överstatliga parlament och beslutar i frågor som är bindande för EU:s medlemsstater. Efter valet 25 maj kommer det att bestå av 751 ­ledamöter från de ­sammanlagt 28 medlemsländerna. Den färskaste medlemmen är Kroatien.

81 tyska ledamöter

20 av ledamöterna kommer från Sverige och utses av de svenska väljarna. ­Övriga ledamöter utses av väljarna i sina hemländer. Flest ledamöter, 81 stycken, kommer från unionens största land Tyskland.

Parlamentet beslutar om förslag från EU-kommissionen. Men det fattar inte besluten i ensamt majestät utan tillsammans med ­ministerrådet (med representanter för medlems­ländernas regeringar). ­Parlamentet utövar alltså makt på hög nivå.

Säte i Frankrike

För att en lag ska gå igenom krävs alltså, i de allra flesta fall, att det godkänns av både det överstatliga parlamentet och representanter för medlemsländernas regeringar.

Parlamentets säte ligger i Strasbourg, Frankrike. Där har det 12 sammanträden per år. Övriga sessioner äger rum i parlamentets lokaler i Bryssel, Belgien där också utskotten sammanträder. Parlamentets sekretariat ligger i Luxemburg.

Läs mer: Här är ”Mellins EU-skola” - som lär dig allt inför supervalårets första drabbning.