Dödstalet stiger – Ukraina rusar mot krig

Uppdaterad 2014-05-04 | Publicerad 2014-05-03

Dödssiffran ökar stadigt i Ukraina.

Under lördagen utbröt våldsamma gatustrider i Kramatorsk samtidigt som nya byggnader stormades i landet.

– Just nu pågår ett krig av någon form i Ukraina, säger Jan Leijonhielm, säkerhetspolitisk expert.

Bilder från lördagens sammandrabbningar i Kramatorsk visar spår av våldsamma strider efter att Ukrainsk militär avancerat in i staden som tidigare varit i händerna på proryska paramilitärer. Senare bekräftade regeringen att flera myndighetsbyggnader återtagits.

Samtidigt stormade proryska styrkor två byggnader som tillhör den ukrainska säkerhetstjänsten i staden Donetsk.

Brändes ihjäl

På kvällen uppgav sjukvårdsdepartementet i Donetsk att sex människor dödats under dagen, rapporterar Interfax.

Fredagskvällen slutade med att totalt 42 människor dog efter att sammandrabbningar urartat och en fackföreningsbyggnad stacks i brand där 37 människor brändes ihjäl. Kiev hävdade senare att det var aktivister från den närliggande proryska utbrytarregionen Transnistrien i Moldavien som låg bakom oroligheterna och att merparten av dem som identifierats bland de döda var från den gruppen, enligt Reuters.

Våldet trappas upp

Händelserna har fört landet ännu ett steg mot fullskaligt krig, enligt experter.

– Det är en uppenbar militär eskalation. Just nu ser det ut som att man tänker fortsätta med den här destabiliseringsprocessen så pass långt att man antingen anser sig ha rätt att ingripa eller göra situationen helt ohållbar för Kiev, säger Jan Leijonhielm, tidigare chef för Rysslandsstudierna vid FOI, samt ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien.

Osäker utgång

Han säger att de senaste dagarnas utveckling i Ukraina följer samma mönster som konflikten präglats av de senaste månaderna.

– Det sker på något slags koordinerat sätt. Det är väl Moskvas strategi att skapa den här bilden på så många ställen som möjligt.

Vad som är Vladimir Putins nästa steg i Ukraina är omöjligt att förutse, säger Jan Leijonhielm.

– Man kan inte ens bland Moskvas vanligen rätt väl insatta personer få någon samstämmig bild. Alla bara säger att vad som helst kan egentligen hända. Det värsta scenariot är att det fortsätter eskalera och att Putin tar detta till intäkt för att gå in i Ukraina.