Malta: Medelhavet blir en kyrkogård

Publicerad 2013-10-12

Över 50 personer omkom i gårdagens fartygsolycka i Siciliensundet.

Efter den andra flyktingkatstrofen i Medelhavet på en dryg vecka kräver Maltas premiärminister att något sker.

– Hur många fler människor måste dö innan vi får ett ingripande, säger Muscat Joseph till Corriere della Serra.

Efter gårdagens olycka då ett överlastat flyktingfartyg med 250 människor ombord kapsejsade i maltesiskt vatten mellan Sicilien och Tunisien råder fortfarande nödläge, skriver Corriere della Serra.

Endast en del av de syriska flyktingarna ombord bar flytväst, enligt maltesiska myndigheter.

Och enligt en preliminär bedömning har 50 personer omkommit, runt tio av dem ska vara barn. Det totala antalet bärgade kroppar är 31 stycken, enligt AFP. Italienska myndigheter uppgav tidigare att det rörde sig om 34 stycken. 

"Hur många måste dö?”

Italiens premiärminister Enrico Letta och Maltas premiärminister Muscat Joseph hade under gårdagen kontakt via telefon. Och de kräver åtgärder för att fler människor i flykt inte ska mista livet.

– Hur många fler människor måste dö innan vi får ett ingripande. Malta och Italien arbetar tillsammans och känner oss övergivna i denna fråga. Detta är ett euopeiskt problem. Dessa desperata människor som söker en framtid i Europa. Och Europa får inte bli blind, haven runt om oss börjar bli kyrkogårdar, säger Muscat Joseph till Corriere della Serra.

Räddningsaktionen genomfördes av italienska och maltesiska myndigheter samtidigt.

Den maltesiske premiärministern Joseph Muscat menar att den senaste flyktingkatastrofen är en fråga som sträcker sig utanför Europas gränser.

– Den senaste humanitära katastrofen visar mer än någonsin att det behövs handling och inte ord. Detta är inte en väckningssignal för EU, vi har passerat det, säger han till Malta Today.

150 i vattnet

Skeppsbrottet inträffade strax efter 17-tiden i går. Ett flygplan från Malta hittade fartyget. Enligt ett uttalande från Maltas armé försökte fartyget få kontakt med flygplanet för att be om hjälp – men det var redan för sent.

Över 150 personer som hamnade i vattnet har vinschats upp av helikoptrar. Merparten av dem plockades upp på ett maltesiskt fartyg och har förts till Malta, rapporterar the Malta independent.