Lexbase stängs ner - operatören varnar kunderna

Uppdaterad 2014-01-30 | Publicerad 2014-01-29

Lexbase har hackats och hela domar finns nu tillgängliga för vem som helst.

På onsdagskvällen svarade operatören Bahnhof med att stänga ner sajten.

– När våra kunders tjänster drabbar tredje part måste vi agera, säger styrelseordförande Andreas Norman.

Databasen Lexbase, där uppgifter om dömda svenskar finns tillgängliga mot betalning, har hackats. Personnummer, adresser, medborgarskap och koordinater finns nu tillgängliga gratis för vem som helst.

Lexbase är kund hos Bahnhof. Sedan sajten öppnade i veckan har trycket mot servern varit "extremt högt, bland annat på grund av en lång rad hackerattacker", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Företaget skriver vidare att mycket tyder på att hackare har hittat ett sätt att komma över inloggningsuppgifter till Lexbase kunder.

Varningen: Kontakta din bank

Därför tog man på onsdagen det ovanliga beslutet att stänga sajten.

– Vi tillhandahåller uteslutande serverplats och uppkoppling till internet. Däremot kan vi inte acceptera rent brottsliga handlingar, som hackerangrepp inriktade på att fånga betalinformation, säger Bahnhofs styrelseordförande Andreas Norman i ett pressmeddelande.

Bahnhof varnar även de som lämnat från sig betalinformation, till exempel inloggningsuppgifter. Har man gjort det bör man omedelbart ta kontakt med Lexbase och sin bank.

Över 100 000 poster

Hackerattacken avslöjades tidigare under onsdagen. Den fil som DN först avslöjade, och som även Aftonbladet har tagit del av, innehåller över 100 000 poster.

DN har gjort flera stickprov bland personnumren och alla förekommer i domar.

Senare på onsdagen avslöjades att även hela domar inklusive bilagor ligger ute till allmän beskådan.

”I skrivande stund har jag fått hem cirka 3000 domar”, uppger en person för Aftonbladet.

– Man behöver inte betala, det räcker med att man är inloggad, säger en annan.

Den som är inloggad kan med ett enkelt skript och utan att betala en krona ladda ner samtliga domar och bilagor i pdf-format i bulk, skriver Computer Sweden.

Lexbase lanserades tidigare i veckan och har samlat domar fem år bakåt i tiden. Användare som har köpt tillgång till tjänsten kan söka på namn, personnummer, adress eller via en karta.

Sajten har fått oerhörda mängder kritik inte bara för sin existens utan även för de många misstag på den som drabbade har upptäckt. Aftonbladet har tidigare rapporterat om att människors skyddade uppgifter, ostraffade människor och avlidna personer förekommer i databasen, bland mycket annat.

”Väldigt otäckt”

Advokatsamfundet har dessutom lagt upp ett tillsynsärende där man kräver svar från sajtens tidigare talesperson Pontus Ljunggren, som till yrket är advokat, för att eventuellt utreda om han brutit mot god advokatsed. Ärendet är pågående, och generalsekreteraren Anne Ramberg vill därför inte gå in på detaljer, men hon levererar svidande kritik mot sajten.

– Den är ett förskräckligt missbruk av offentlighetsprincipen och yttrandefriheten. Det är väldigt otäckt. Det ringer oerhört många människor även till oss och är förtvivlade.

Att sajten nu kapats, och människors uppgifter sprids ytterligare, tycker hon är tragiskt.

– Då hjälper det inte om Lexbase stänger ner. Det är det som är så obehagligt, med all samling av sådan här information, säger Anne Ramberg.