Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Forskarens oro – över stängda gränsen

Publicerad 2020-05-20

Johan Strang.

Gränsen till Danmark är fortsatt stängd.

Den senaste tiden utveckling strider enligt forskaren Jonas Strang mot allting som har hänt sedan andra världskriget.

– Är det något man får vänja sig vid, att det är lite av och på med den fria rörligheten inom Norden?, frågar sig Helsingforsforskaren.

Danmark har i veckan fortsatt att lätta på sina coronarestriktioner, men än är det inte öppet för svenskar att åka över till grannlandet.

Att Danmark fortsätter att hålla gränsen mot Skåne stängd har mött stark kritik från politiskt håll.

Så sent som i helgen skickade Lunds kommunalråd Philip Sandberg (L) ett öppet brev till Danmarks statsminister Mette Frederiksen, vilket publicerats hos Danmarks Radio, där han förklarade att ”en stängd gräns mellan Köpenhamn och Lund motsvarar en stängd gräns mellan Köpenhamn och Roskilde”.

”Är inte första gången”

Johan Strang, forskare på centrumet för nordiska studier vid Helsingfors universitet, är noga med att det här följer det mönster som har skådats vid flera tillfällen de senaste åren.

– Situationen verkar lite sorglig men det är inte första gången nu. Flyktingkrisen 2015 förorsakade att man skärpte gränskontrollerna, förra hösten förorsakade bombningarna att Danmark skärpte sin bevakning och nu är det den här pandemin, säger Johan Strang.

Han menar att det kan leda till långsiktiga konsekvenser.

– Kan man ta för givet och lita på att man kan åka över gränserna? Eller är det något man får vänja sig vid, att det är lite av och på med den fria rörligheten inom Norden?

Emma Schultz.

Bara att förlora för Skåne

För Skånes del tror Johan Strang att hårdare gränsregler på sikt kan leda till att länet blir mindre attraktivt när människor ska välja var man vill bo.

– Om man väljer att flytta till Skåne på grund av närheten till Danmark kanske man hellre väljer att flytta till Stockholm, som har ett liknande kulturliv som Köpenhamn och mycket av samma saker att erbjuda som Köpenhamn.

– Jag ser bara att Skåne har att förlora på det - om gränsen till Danmark är av och på, på längre sikt.

Emma Schultz bor i Köpenhamn men har varit på besök i Malmö.

”Är lite fånigt”

– Jag förstår Danmark. Jag tycker de har hanterat det mycket bättre än vad vi i Sverige gjort faktiskt. Jag driver bolag i Sverige men jag tycker att generellt så har de övergripande hanterat krisen bättre.

Hon medger dock att det varit lite väl drastiskt att stänga gränsen.

Någonting som Malmöbon Désirée Chronéer håller med om.

– Jag tycker det är lite fånigt.

Varför det?

– Skåne har inte lika mycket smitta som Köpenhamn har. Folk här är lika angelägna om att inte bli smittade som dem, antar jag.

Désirée Chronéer.

Tror inte på påverkan

I det långa loppet tror hon dock inte att det kommer påverka relationen mellan varken länderna eller städerna.

– Så här initialt kanske det blir lite gnäll. Att danskarna tror att de är mycket bättre än svenskarna. Det känns så i alla fall.

Även Emma Schultz tror att det hela kommer lägga sig rätt fort.

– Jag tror kanske det kommer vara lite mer stelt ett tag. Att ”nu kommer svenskarna över”. För så är det ju nu.

Öppet sen 50-talet

Trots att de nordiska länderna skilt sig åt i flera frågor betonar Johan Stang det långvariga, lyckosamma, samarbetet kring fri rörelse vilket inte minst i Öresundsregionen har lett till integrerade ekonomier, uppluckrade gränser och en regional kulturgemenskap.

Ett samarbete som i stort sett funnits sedan andra världskrigets slut, men där forskaren nu menar att man ser tydliga tecken på den ökande nationalismen.

– På 1950-talet skapades den Nordiska Passunionen och sen dess har gränsen varit öppen. Ända till 2015 och flyktingkrisen. Så det här är verkligen en snabb och plötslig utveckling som strider mot allt det som har hänt sen andra världskriget, gällande nedmontering av de nordiska gränserna.